Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Leto mine, dan nikoli

Dnevnik nekega kaznjenca
Žarko Laušević
Leto mine, dan nikoli
34,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Poteze
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-701-7
Naslov izvirnika Godina prođe, dan nikad
Podnaslov izvirnika Dnevnik jedne robije
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Lili Potpara
Spremna beseda Esad Babačić
Urejanje Aleksandra Kocmut, Julija Uršič

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 14,5 cm
610 g
325 strani
Tip knjige
dnevnik
Kategorije
leposlovje > dnevniški roman
biografije in spomini > avtobiografija
srbsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjigo Leto mine, dan nikoli (Godina prođe, dan nikad) je na podlagi svojih zaporniških zapiskov napisal Žarko Laušević, v drugi polovici osemdesetih eden najbolj perspektivnih in nadarjenih mladih igralcev bivše Jugoslavije in pozneje novonastale federacije. Med liki, ki jih je upodobil, se ga večina gotovo spomni kot Šiljo iz kultne jugoslovanske nadaljevanke Sivi dom, ki jo je beograjska televizija posnela v letih 1984–85, ali kot partizanskega poročnika iz filma Oficir z vrtnico (1987) – za vlogo je bil nagrajen s puljsko Zlato areno. Toda leta 1993 se mu je sredi blesteče igralske kariere življenje nenadoma obrnilo na glavo. V Podgorici je bil namreč vpleten v pretep, v katerem je v samoobrambi ubil dva fanta in enega huje ranil. Tragedija je sovpadla s krvavim razpadom Jugoslavije, ki ga je od leta 1993 naprej Laušević preživljal v zaporu. Avtorjevo doživljanje časa – osebnega in družbenega – se tako odvija skozi neusmiljeno izkušnjo zapora, ki mu vseskozi botruje preizpraševanje krivde in krivice.
Leto mine, dan nikoli utripa v ritmu avtorjevega osebnega doživljanja, neposredno. Zdaj se bode s spominom na sam usodni dogodek, potem izdela mini študijo sojetnikov in celice, se pozabava iz zaporniških okoliščin, zateče v spomine na mladost ali kakšen anekdotičen dogodek iz igralskega sveta, včasih zabeleži le droben detajl ali miselni preblisk, drugič skoraj esejistično razpreda o različnih temah (in tako denimo pride do ene najbolj izvirnih definicij svobode: promenada lastne golote!), ne izogne pa se niti najbolj ranljivim ali tabuiziranim intimnostim.
Med temi pripovednimi skoki, ki jih povezuje kronološki potek, spretno slogovno krmari, besedilo pa kljub breznu, kamor ob težki preizkušnji znova in znova strmoglavlja, večkrat prešpika z odlično ironijo in humorjem. Lauševićeva pretresljiva iskateljska knjiga, ki je v državah bivše Jugoslavije zbudila veliko zanimanja tako med bralci kot kritiki, v Srbiji pa postala celo najbolj prodajana knjiga zadnjih nekaj desetletij, tako iz nenavadnega zornega kota odslika neko izgubljeno preteklost, osebno tragedijo ter sam razpad Jugoslavije, njen pisec pa se izkaže za avtorja, ki ima poleg igralskega tudi velik literarni talent.

Recenzija Bukla

Knjiga o tem, kaj se lahko zgodi, če orožje nosijo neprofesionalci in ga potem nekontrolirano uporabijo z usodnimi posledicami, kar jim za vedno odvzame iskreno svoboden odnos do sveta. Črnogorec Žarko Laušević (1960) je bil mladi up jugoslovanske filmske scene, ki se je prebil tudi k nam s televizijsko serijo Sivi dom, v kateri je igral glavno vlogo, pozneje pa se je po filmskih stopnicah vzpenjal k zvezdniški slavi. Potem pa je po spletu nesrečnih okoliščin, ki so mu botrovali mladostniško nasilje, alkohol, pretekli nacionalistični izgredi in prisotnost orožja, julija 1993 v črnogorski Podgorici prišlo do streljanja v samoobrambi, v katerem je Laušević ubil dva in hudo ranil enega človeka. Knjiga, velika prodajna uspešnica v Srbiji, je pronicljiva, doživeta, boleča, ostra, pa tudi s humorjem posejana izpoved in prikaz njegovega zaporniškega življenja ter sojetnikov do obsodbe (dobil je petnajst let zapora, pozneje znižanega na trinajst let, na koncu je potem odsedel štiri leta, se nato odselil v ZDA, vendar svojega življenja ni več nikoli povsem sestavil), prepletena s spomini na mladost, ko je še imel svojo svobodo. Pripravlja se tudi nadaljevanje knjige.

Samo Rugelj, Bukla 88

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...