Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nad brezni oceanov

Dnevnik z Bese
Joža Horvat
Nad brezni oceanov
24,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Didakta
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-261-260-3
Naslov izvirnika Besa, brodski dnevnik
Leto izdaje izvirnika 1973
Prevod Tone Potokar
Spremna beseda Brane Grubar

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 16,5 cm
1.120 g
564 strani
Tip knjige
dnevnik
Kategorije
leposlovje > dnevniški roman
biografije in spomini
hrvaško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kako izpluti na pot okoli sveta, če država v svojih pravnih aktih nima predvidenega prehoda čez mejo s komaj 15-metrsko lupinico?

Leta 1965 se zgodilo nekaj za tisti čas in razmere skoraj nepredstavljivega: z naročilom in izdelavo Bese je padla odločitev družine Horvat za pot okoli sveta. Besa je za celi dve leti sprejela na krov petdesetletnega barba Jožo kot kapitana ter člane posadke: ženo Renato, sina Marka in vajenca, ki je pomagal graditi jadrnico. Veter in zvezde, neurja in toliko upanja, kot ga gre med kljun in krmo.

Horvatovo nedoumljivo in izmuzljivo življenje, razpeto med šest bark in šest romanov o prostranstvih morja, je jadranje na meji smrti in življenja. Zato se tudi njegovi dnevniški zapisi le varljiva skorja življenjske modrosti, ki se preliva iz potopisa v filozofijo in iz romanesknih prvin nazaj v poezijo.

"Joža Horvat ima prednost pol oceana pred jadralci, ki objavljajo svoje potovalne peripetije."

Bernard Nežmah, Mladina

"Nad brezni oceanov je celo prvi in hkrati odličen morski potopis, ki je kmalu po izidu postal nekakšen učbenik za prihodnje, tudi slovenske morske popotnike. Knjiga je na prostorih nekdanje države tako brana, da je do sedaj izšlo deset ponatisov."

Vojko Mitrovič, revija Val Navtika

Recenzija Bukla

Po skoraj štiridesetih letih je prišel na knjižne police s fotografijami dopolnjen slovenski ponatis znamenite jadralske knjige. Avtor, Joža Horvat (1915–2012), se je poleti leta 1965 odpravil z jadrnico Besa, na kateri so bili še njegova žena, mlajši sin in dva naključno izbrana člana posadke, na enoletno pot okoli sveta. Potopis o filozofiji morja in morju kot inspiraciji. Knjiga je v hrvaščini prvič izšla pri zagrebški založbi Libar leta 1973 (in bila potem še kar nekajkrat ponatisnjena, denimo leta 1981, 1985, 1986, 1996 in 2005), v slovenščini pa je prvič izšla leta 1976 pri Partizanski knjigi. Prevedena je tudi v poljščino (1981) in bolgarščino (2005).

Rok Glavan, Bukla 86-87

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...