Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ameriška trilogija

Tri drame
Rok Vilčnik
Ameriška trilogija
24,70 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Litera
Zbirka Maribor
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6780-83-4
Leto izdaje izvirnika 2013
Urejanje Orlando Uršič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
420 g
352 strani
Tip knjige
drama
Kategorije
leposlovje > drame
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Dramatik in pesnik Rok Vilčnik nas v pričujoči knjižni izdaji preseneča s svojevrstno trilogijo, v katero je umestil z Grumovo nagrado ovenčano igro Smeti na Luni, analitični triler Serum resnice, ter melodramo Učinek kobilice. Ameriško trilogijo sestavljajo tri žanrsko, vsebinsko in slogovno različne igre, ki jim je skupno to, da razgaljajo človekovo intimo, spregovorijo o družbenih tabujih – v tem gredo celo do skrajnosti – ter s svojo tenkočutnostjo pretresejo bralca. Avtorjeva odločitev, da dogajanje vsakokrat postavi v Ameriko, deluje potujitveno in zadene v najbolj nepričakovanem trenutku. Že ko si hladnokrvno oddahneš, da se te kot Evropejca te problematike ne dotikajo tako zelo, prideš do nenadnega spoznanja, da je prav dramski svet, ki ga opisuje avtor, tisti svet, v katerega drvimo z nesluteno hitrostjo. In prav v tem je inteligenca Ameriške trilogije – da smo z vsemi sanjami, miti, tabuji, stereotipi, perverzijami in anomalijami Amerika pravzaprav mi.

Recenzija Bukla

Ker so knjižne izdaje slovenskih izvirnih dram vedno redkejše, je vsaka vredna pozornosti. To velja tudi za izdajo treh dram Roka Vilčnika (ki ustvarja pod psevdonimom rokgre) pod skupnim naslovom Ameriška trilogija. Sestavljajo jo z Grumovo nagrado (2008) nagrajene Smeti na luni, ob tem pa še igri Serum resnice in Učinek kobilice. Vse tri drame so postavljene v (navidezno, fiktivno) ameriško okolje, a vse skupaj in vsaka zase govorijo o univerzalnih problemih modernega človeka, izgubljenega v brezobličnem in velikokrat tudi sovražnem kronotopu, kjer se do konca skrhajo vsi medčloveški odnosi, nadomešča pa jih hladno kalkuliranje ali brezobzirno preigravanje, v katerem zmagujejo močnejši, zvitejši in bolj brezobzirni. Ali kot je v spremni besedi zapisala Eva Kraševec: »Pri Ameriški trilogiji gre za tri tematike, tri fenomene, ki jih je rokgre v svoji dramski pisavi prignal do skrajnih meja. /…/ In prav v tem je inteligenca Ameriške trilogije – da smo z vsemi sanjami, miti, tabuji, stereotipi, perverzijami in anomalijami Amerika pravzaprav mi sami.«

Denis Poniž, Bukla 91-92

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...