Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Blumen aus Krain

Igre: 1990–2010
Vinko Möderndorfer
Blumen aus Krain
32,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-231-828-4
Leto izdaje izvirnika 2011
Spremna beseda Blaž Lukan
Urejanje Zdravko Duša

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
840 g
555 strani
Tip knjige
drama
Kategorije
leposlovje > drame
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Izbrane igre enega najbolj plodnih in tudi največkrat nagrajenih slovenskih dramatikov zadnjih treh desetletij. Avtor z močno socialno senzibiliteto in izpiljeno dramsko pripovedno tehniko je nastavil ogledalo dvema desetletjema tranzicijskih anomalij in dramatičnih človeških usod. Kot pokaže izbor, pri tem posega po najrazličnejih dramskih zvrsteh, od prenove klasičnih dramskih zgodb do drame, melodrame in komedije. Prerez skozi nekaj desetletij Möderndorferjevega ustvarjanja reprezentativno zgošča ustvarjalčev opus in ga nadgrajuje z izčrpno študijo.

Recenzija Bukla

Möderndorfer se je izkazal že v številnih literarnih zvrsteh. A kljub njegovi poeziji, ki jo je sam določil za svoj primarni medij, romanom in tudi otroški literaturi je bralcem najbrž najbolje poznan kot pisec in režiser odličnih dramskih iger. V pričujoči knjigi je zbranih devet njegovih iger, ki so nastale med letoma 1990 (Camera obscura) in 2010 (Nežka se moži), vključena pa je tudi igra Chopin, Maturitetna etuda, Opus 58, ki do sedaj še ni bila uprizorjena. Raznolikost njegovega dramskega ustvarjanja nakazujejo že mediji, skozi katere so bile njegove igre izvedene. Poleg gledališč smo jih lahko videli kot televizijsko igro (Blumen aus Krain) in tudi slušni igri (Slika in Na sončni strani). Raznovrstne pa so tudi njegove dramske zvrsti, saj ustvarja vse od dram do komedij. Skupna tematika večine iger je poosamosvojitveno obdobje tranzicije. Möderndorfer pa je ne izpostavlja temveč jo spretno vtke v zgodbe posameznih dramskih likov. V knjigo je vključena tudi temeljita spremna študija Blaža Lukana, ki bralcem dodatno razkriva globino in širino dramskega ustvarjanja enega vidnejših slovenskih dramatikov zadnjih dveh desetletij.

Jure Preglau

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...