Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Demon iz Debar maala

Goran Stefanovski
Demon iz Debar maala
19,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-231-677-8
Prevod Aleš Mustar
Spremna beseda Lidija Dimkovska

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 14,5 cm
307 strani
Tip knjige
drama
Kategorije
leposlovje > drame
makedonsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Poetika dramskega dela Gorana Stefanovskega (1952) je izrazito raznovrstna. V njegovih dramah, pravi ameriški teoretik James McKinley, »sta politika in zgodovina postali utelešena lika«, samokritičen humor o lastnem narodu, o Balkanu, o črno-beli zgodbi Vzhodne Evrope in o mitu Zahoda je navzoč v njegovem celotnem dramskem opusu. Odnos med mitom in zgodovino je pomemben. Mit in zgodovina sta že od nekdaj avtentičen prostor nasilja in človekovega odnosa do nasilja – naj se mu prepustimo ali kljubujemo? Antropološka dimenzija nasilja v dramah Stefanovskega ni črno–bela, ne sodi, ne moralizira ali opravičuje dejanj junakov, temveč odpira zaklenjene predale človeške duše in tragičnosti ter postavlja odprta, navidez neangažirana vprašanja človekovega obstoja, odgovori pa so vedno posamični, globoko individualizirani.

Recenzija Bukla

Makedonski dramatik, ki je bil lani nagrajen v Vilenici, je v domovini prava legenda, saj je že s svojo prvo dramo sredi sedemdesetih let povzročil preporod makedonske dramatike. Njegove drame niso samo izjemno cenjene pri kritikih, ampak tudi neverjetno priljubljene pri bralcih in gledalcih. Danes je Stefanovski razpet med Vzhodom in Zahodom, ta razdvojenost pa se odraža tudi v njegovih dramah. V njih avtor združuje domačo mitološko tradicijo in kozmopolitstvo, raziskuje temeljna eksistencialna vprašanja, pomembna tema njegovih dram pa je tudi nasilje v vseh pojavnih oblikah. Slovenskemu izboru dramskega ustvarjanja Stefanovskega je naslov posodila najnovejša drama Demon iz Debar Maala, ki je avtorjeva različica pripovedi o Sweeneyju Toddu. Tako pri Stefanovskem brivec Koce pobija svoje nepoštene stranke, nato pa streže čevapčiče iz njihovega mesa in s tem »izboljšuje svet«. V knjigi so zbrane še drame Divje meso, Tetovirane duše in Hotel Evropa.

Polona Prodnik

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...