Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Drame
39,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-282-087-9
Leto izdaje izvirnika 2014
Spremna beseda Blaž Lukan
Urejanje Zdravko Duša

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
740 g
715 strani
Tip knjige
drama
Kategorije
leposlovje > drame

Povej naprej

O knjigi

Devet izbranih dram avtorja, ki je zaznamoval slovensko dramatiko konca 20. stoletja. Ob radijski Butnskali, ki je dobila razsežnosti ljudskega besedila, je poznavalce in ljubitelje gledališča navduševal s dramatičnimi fantazijskimi izleti Ujetnikov svobode ali Altamire in dih jemajočimi persiflažami likov iz svetovne dramatike ali medijsko razvpitih imen vsakdanjega življenja. Izbrane drame ponujajo duhovni prerez enega najsrečnejših in temu ustrezno veselo norih obdobij slovenske zgodovine. Emil Filipčič (1951) je eden osrednjih slovenskih dramatikov zadnje tretjine XX. stoletja, pisatelj, performer in igralec.

Recenzija Bukla

Filipčič ni samo avtor legendarne Butnskale, ampak tudi eden naših najpomembnejših dramskih piscev, zato je treba antologijsko izdajo njegovih devetih dram (nekatere doslej še niso bile izdane) samo pozdraviti. Gre za vsebinsko in slogovno raznolika besedila, ki pa se jih avtor loteva s popolno umetniško svobodo. Ob sosedovem Lojzetu se znajde Kronos, včasih tudi vesoljec, policaji prebirajo Kanta in Psiha je ena fejst slovenska baba; skratka, svet je v nenehnem pogonu, ki nazadnje preraste v grotesken kaos vseh mogočih kulturnih referenc in jezikovnih registrov. Filipčič ob tem zruši ali na novo interpretira mite, parodira zgodovinske osebnosti in dogodke, prepleta literarne žanre, pri tem pa izpostavlja probleme, ob katerih se zdi, kot bi se čas ustavil: korupcija, politično kadrovanje, nepotizem, terorizem, ameriška invazija. To ni le zajeten knjižni »špeh«, ampak tudi odlična priložnost, da se Filipčičeva dramatika spet znajde na slovenskem odru, kjer je bila nazadnje leta 1996. Ob aktualnosti dram je nenavadno, da so gledališki ustvarjalci nanj povsem pozabili. Je Filipčič danes preradikalen?

Kristina Sluga, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...