Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ose

Aristofan
Ose
29,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-218-991-4
Naslov izvirnika Sphēkes
Prevod Andreja N. Inkret
Spremna beseda Andreja N. Inkret
Urejanje David Movrin

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21,5 x 13,5 cm
290 g
200 strani
Tip knjige
drama
Kategorije
leposlovje > drame
grško leposlovje

Založnik o knjigi

Osrednji junak Aristofanovih Os, radoživi starec Prokleon, trpi za nenavadno odvisnostjo: zaljubljen je v sodišča. Sin Antikleon ga skuša manije ozdraviti in pri tem nazadnje tudi uspe, čeprav se očetova prevzgoja ne izteče povsem po njegovih načrtih.
Aristofan, edini predstavnik stare atiške komedije, čigar enajst komedij se je v celoti ohranilo iz antike do danes, izpisuje v ozadju tega komičnega narobe-sveta jedko politično satiro in kritiko. Uperi jo zoper atenski sodni sistem, ki je s svojim načinom vsakoletnega izbiranja sodnikov – prostovoljcev postal nekakšen družbeni korektiv; za sodnike se namreč leto za letom javljajo najstarejši in najrevnejši predstavniki atenske družbe, ki jim sodniška dnevnica predstavlja pomembno sredstvo za preživljanje. Deviantnost takšnega sistema znajo dodobra izkoriščati politikanti, ki sodišča izrabljajo za lastne koristi, predvsem za diskreditiranje političnih nasprotnikov. Eden takšnih je tudi zloglasni Kleon, vodja demokratske stranke, čigar ime Aristofanu služi za duhovito poimenovanje in karakterizacijo glavnih junakov komedije, Pro-kleona in Anti-kleona.
A Ose kljub tesni navezavi na Aristofanovo sodobnost, na Atene druge polovice petega stoletja pr. Kr., še zdaleč niso zgolj zgodba iz preteklosti; komedija drži brezčasno zrcalo vsem zaljubljencem v tožarjenje.

Recenzija Bukla

Aristofan je najslavnejši (in edini ohranjen) starogrški komediograf, od njegovih 40 napisanih komedij pa se jih je do danes ohranilo le 11. V vsaki izmed njih je najti ostro satirično bodico, uperjeno v atenski politični sistem ter njegove glavne akterje. V Osah je ost komične kritike uprta neposredno v Kleona, vodjo demokratske stranke, po katerem sta glavna junaka komedije poimenovana Prokleon in Antikleon. Prvi trpi za posebno vrsto odvisnosti, zaljubljen je namreč v sodišča, drugi ga skuša tega ozdraviti, kar mu uspe, a ne čisto tako, kot je želel.

Vesna Paradiž, Bukla 74-75

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...