Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Shocking shopping

Tri drame
Matjaž Zupančič
Shocking shopping
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Nova slovenska knjiga
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-01-2150-3
Leto izdaje izvirnika 2012
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21,5 x 13,5 cm
250 g
184 strani
Tip knjige
drama
Kategorije
leposlovje > drame
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Z igrami Shocking shopping (dobitnico Grumove nagrade za leto 2011), Reklame, seks in požrtija ter Padec Evrope vstopimo v svet, ki ni več zaznamovan z zgolj eksistencialnimi ali političnimi temami. Obe »nekdanji« dramski ideologiji zdaj združuje posel kot vrhovna, domala religiozna dogma, ki ji ne more ubežati nič in nihče. Zupančič se osredotoča na en sam, vendar poglaviten vidik globaliziranega sveta: to je kapitalistični biznis, in vse tri drame lahko brez zadrege poimenujemo kot drame posla ali korporativne drame.
- Blaž Lukan

MOCART: Ljudje so idioti. če tega ne razumete, se raje ukvarjajte s čim drugim. Nekaj vam bom povedal. Razumite to kot nasvet. Kot brezplačno odpravnino. Ta vaš posel je zlata jama. Veste, zakaj? Ker se prilega temu svetu kot srajca na rit. In ta svet je čista zmeda. Takšna, kot ste v bistvu vi. Ja. Danes v bistvu nobenemu ni nič jasno. Ta svet je - zdajle bom zelo grob - v totalnem kurcu. Pa veste, zakaj? Kar se ne da nič zmenit.

Recenzija Bukla

Pri branju zbirke dram gledališkega režiserja in večkrat nagrajenega dramatika Matjaža Zupančiča se je težko odločiti, ali so pričujoča dela bolj komična ali tragična. Liki so pretirani in karikirani, vendar preblizu resničnosti, da bi delovali zares komično, situacije pa prav tako. Čeprav naj bi bilo dogajanje postavljeno v neko moderno prihodnost, ta ni več daleč od sedanjosti, ki se vrti okrog denarja in moči, branje pa pusti grenak okus v ustih, saj nosi jasno sporočilo: »Vklopi se v sistem, sicer si mrtev« in pa: »Če nisi z nami, si proti nam«. Shocking Shopping, Reklame, seks in požrtija ter Padec Evrope tako verodostojno nadaljujejo tradicijo, začeto že z Zolajem, in kot družbeno angažirane drame izpričujejo antipropagando do skrajnosti pripeljanemu korporativnemu kapitalizmu.
Naslovna drama je dobitnica Grumove nagrade za leto 2011 in bo predvidoma maja doživela premiero na odru Slovenskega ljudskega gledališča Celje, Padec Evrope pa je bil na odrih SNG Drama premierno uprizorjen marca.

Vesna Paradiž, Bukla 77

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...