Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sveta Ivana Klavniška

Opombe k Sveti Ivani Klavniški
Bertolt Brecht
Sveta Ivana Klavniška

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Založba /*cf.
Zbirka Zelena zbirka
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-257-095-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Die heilige Johanna der Schlachthöfe
Leto izdaje izvirnika 1959
Prevod Mojca Kranjc
Spremna beseda Aldo Milohnić
Urejanje Alvina Žuraj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
180 g
144 strani
Tip knjige
drama
Kategorije
leposlovje > drame
nemško leposlovje

Založnik o knjigi

IVANA: Nekaj sem se naučila in to zdaj vem za vas,
ko sama umiram,
kaj se to pravi, notri v vas je nekaj in
nikakor noče ven! Kaj sploh veste, če veste,
da nekaj bo ostalo brez posledic?
Jaz, na primer, nisem naredila nič.
Kajti nič, pa naj zgleda kakorkoli, naj za dobro se ne šteje, če
ne bo resnično pomagalo, in za častivredno naj nič ne velja, če
sveta ne bo dokončno spremenilo: svet to potrebuje.
Izkoriščevalcem sem prišla ko naročena!
Oh, dobrota brez posledic! Neopazno notranje prepričanje!
Ničesar nisem spremenila.
S sveta izginjajoča hitro in brez sadu
vam pravim: glejte, da ne le dobri zapustite svet,
temveč da dobri zapustite dober svet!

(Bertolt Brecht: Sveta Ivana Klavniška, 11. prizor)

 

Sveta Ivana Klavniška je briljantna in danes spet izjemno aktualna drama Berta Brechta, zdaj prvič prevedena v slovenščino. Eden njenih najslavnejših citatov, »kjer nasilje vlada, pomaga le nasilje, in / kjer so ljudje, pomagajo samo ljudje,« je v Nemčiji domala ponarodel.

Bertolt Brecht je igro napisal leta 1930, ko je izbruhnila velika ekonomska kriza (t. i. great depression, ki se začne v ZDA z zlomom borze na »črni torek«, 29. oktobra 1929). Tedaj se je ukvarjal s študijem politične ekonomije; zlasti ga je zanimalo, kako delujeta borza in cirkulacija kapitala. Na primeru severnoameriške mesnopredelovalne industrije je pokazal, kako investitorji špekulirajo, namenoma ustvarjajo presežek ali pomanjkanje, s čimer vplivajo na gibanje cen surovin in izdelkov, na spodbujanje ali zaviranje produkcije, s tem pa tudi na ceno delovne sile in stopnjo brezposelnosti. Druga pomembna razsežnost komada je, da v to tržno klanje raznih investitorjev in mešetarjev Brecht vpelje tudi cerkev, ki jo reprezentira Ivana, voditeljica verske sekte in njegova različica motiva Device Orleanske. Brechtova Ivana se postavi v posredniško vlogo med kapitalisti in delavci z namenom, da bi prišlo do ponovnega zagona investicijskega ciklusa, ki edini lahko (vsaj začasno) potegne kapitalistični voz iz blata. Hkrati pa cerkev sodeluje v cirkulaciji kapitala, saj ji največji kapitalist v panogi namenja del dobička.

Že na prvi pogled najdemo veliko podobnosti z današnjo situacijo, ko se še vedno izmotavamo iz krize, ki je bila posledica nezavarovanih kreditov, nepremičninskih balonov, v Sloveniji tudi s sodelovanjem cerkvenih krogov pri finančnih špekulacijah. Sveto Ivano Klavniško je Brecht objavil že leta 1931, a krstna uprizoritev, ki je bila leta 1959 v Hamburgu, je prišla prepozno, da bi si jo lahko ogledal (umrl je leta 1956 v Berlinu). Od takrat je Ivana redno na repertoarjih svetovnih gledališč, med bolj znanimi je predstava iz leta 1970/1971, ki jo je režiral Giorgio Strehler v Piccolo Teatro di Milano. Od leta 2008, ko je izbruhnila ekonomska kriza, jo uprizarja čedalje več gledališč, zlasti nemških.

Z objavo Brechtove drame in Brechtovih »Opomb k Sveti Ivani Klavniški« v sijajnem prevodu Mojce Kranjc ter s temeljito spremno študijo slovenskega brechtologa Alda Milohnića smo želeli zapolnili vrzel v korpusu slovenskih prevodov tega klasika evropske dramatike in gledališča 20. stoletja, tudi v upanju, da bi s tem morda spodbudili njeno krstno uprizoritev v slovenskem jeziku.

Recenzija Bukla

Ko je Bertolt Brecht napisal dramo Sveta Ivana Klavniška, je bil že temeljito seznanjen z marksizmom, večkratni liki iz njegovih dram in muzikalov (Opera za tri groše) pa so bili že pred tem okrutni morilci ter takšni in drugačni izprijenci ter izobčenci. Tokrat je v ospredju poročnica verske sekte Črnih slamnikov Ivana (namig na Ivano Orleansko), ki posreduje v razkolu med ameriško mesnopredelovalno industrijo, borznimi mešetarji, časnikarji, policisti in seveda delavci ter njihovimi predstavniki, končni namen intervencije pa je pomiritev strasti, da bi se kapitalizem lahko mirno razvijal naprej. Brechtovo umetniško dvoumnost poganja kristalno jasna politična ideja, prve uprizoritve teksta leta 1959 pa avtor ni videl, saj je umrl tri leta prej. Drama, ki govori o manipulacijah in špekulacijah prehranske industrije, toliko bolj neposredno nagovarja današnji čas.

Žiga Valetič, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...