Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Alamut, prebujeni Zmaj

Privid, spočetje, rojstvo in usoda Zmaja
Vladimir Bartol
Alamut, prebujeni Zmaj
9,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sanje
Zbirka Vladimir Bartol
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-274-444-1
Urejanje Tjaša Koprivec
Uvodna beseda Dušan Jelinčič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15,5 cm
170 g
108 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji

Povej naprej

O knjigi

V Prebujenem Zmaju Vladimir Bartol, izvrsten tipolog in lastni historik, odstre pogled v skrivno varnico, v kateri se je skuhala potentna alamutska snov. Mestoma obupano borbo stvariteljskega postopka takole utemelji:

Imel sem takrat, ko sem se pri ustvarjanju Alamuta spuščal s Hasanom v prepade njegove mračne duše, občutek, kakor da bi me bil velikanski som potegnil na vrvi, na kateri sem ga bil sam privlekel iz podzemlja, za seboj nazaj v neznanske globine oceana.

In če bi že kdo hotel od avtorja izvedeti – ne, kaj je mislil napisati z Alamutom, marveč kaj je bilo njegovo podtalno občutje, ko je vršil ustvarjalni proces – potem bi mu rekel: Tovariš! Brat! Vprašam te: ali je kaj bolj ohrabrujočega od prijateljstva in tovarištva? Ali je kaj bolj pretresljivega od ljubezni? In ali je kaj bolj vzvišenega od resnice?

Recenzija Bukla

Založba Sanje je nedavno vnovič ponatisnila Bartolovo mojstrovino Alamut. Hkrati pa je izdala tudi knjigo Alamut, prebujeni Zmaj o njegovem ustvarjanju, ki je objavljena kot zaključek sklepnega dela njegove avtobiografske trilogije z naslovom Romantika in platonika sredi vojne. Pred nami je tako izvrstna avtoštudija, v kateri Bartol precizno razloži, kdaj je začela vznikati ideja za stvaritev Alamuta (na sprehodu z bratrancem, ko sta fantazirala, kaj bi naredila, če bi bila vsemogočna), kaj jo je pospešilo (namig Josipa Vidmarja, da je v popotnih spisih Marca Pola bral o orientalskem mogotcu, kar bi lahko bila tema za Bartola) ter kasnejše »vstopanje« v snov ter stik z njegovim »demonom«, ki mu je navsezadnje omogočil napisati to klasično delo. Kreativno pisanje iz prve roke.

Samo Rugelj, Bukla 123-124

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...