Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Besedo imajo mladi

Dialog z generacijo dejavnega nihilizma
Umberto Galimberti
Besedo imajo mladi
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-287-113-0
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Parola ai giovani: Dialogo con la generazione del nichilismo attivo
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Matej Venier

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16 cm
520 g
288 strani
Tip knjige
filozofija
Kategorije
psihologija in psihiatrija
družina, vzgoja in izobraževanje
filozofija
leposlovje > eseji
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Umberta Galimbertija Besedo imajo mladi (Parola ai giovani, Dialogo con la generazione del nichilismo attivo, 2018) je nekakšno nadaljevanje uspešnice Grozljivi gost: Nihilizem in mladi (prev. 2009). »Poslušajmo mlade,« pravi Galimberti, »in se pogovarjajmo z njimi. Razumeli jih bomo bolje, kot jih razumemo preko branja ugotovitev psihologov, sociologov, učiteljev, vzgojiteljev, ki pišejo o njih.« Oprl se je na pisma mladih, ki jih je prejemal za svojo rubriko v ženski prilogi tednika La Repubblica (»D«), ki jo piše od leta 1996. Izbral je sedemdeset značilnih pisem iz zadnjih let in svojih odgovorov nanje ter jih razvrstil po problemskih sklopih v devet poglavij.

Knjiga govori o mladih, ki se jim mudi uresničiti sanje, morda celo preveč, a dejansko niso pripravljeni na graditev lastne prihodnosti; o utesnjenosti mladih pa tudi o upornosti in strasti, ki jih ženeta naprej; o ogorčenosti mladih nad nihilistično družbo, ki nima vrednot razen denarja, ki zamenjuje videz z bistvom, je očitno rasistična, brezbrižna do vojnega trpljenja v najbližji soseščini, se odpoveduje mučenju le zato, ker je kot metoda neučinkovito ... O mladih v digitalnem okolju, o učinkih novih tehnologij na njihovo duševnost in o njihovi vlogi v šolah; o nasilju v šolskih klopeh, nezmožnosti šole, da bi mlade umsko prebudila, o spregledovanju dejstva, da je prihodnost naše mladine odvisna od kakovosti naših šol, o pretirani odvisnosti šolskega dela od vizualnih vsebin; o tem, da mladi ne berejo več, o odtujenosti šolajoče se mladine od resničnega življenja.

Knjiga obravnava tudi problematiko mladih na trgu dela v globaliziranem svetu. Govori o mladih, ki so prisiljeni opravljati slabo plačana dela in delati na črno, o tem, da mladi plačujejo ceno države, ki se ni prilagodila zgodovini, in se sprašuje, ali mar svoje življenje lahko udejanjimo le z delom in ali je v družbi, v kateri je vse na prodaj, še mogoče sanjati.

Galimberti se posveča tudi problematiki ljubezni pri mladih. Piše o narcizmu, o uničujoči moči ljubezni, o tem, kako se mladi v ljubezni zgrešijo, o revolucionarni moči erosa in se sprašuje, ali so ljubezenski mnogokotniki resnično nekaj osvobajajočega. Pripoveduje še o napornem iskanju lastne poti v življenju, o neujemanju lastne osebnosti z vlogo, ki jo morajo mladi prevzeti v družbi, o osamljenosti tistih, ki zahtevajo od sebe preveč, o iskanju smisla življenja, o tem, kakšne predstave o sreči imajo sodobni mladi, o njihovem odnosu do bolezni in trpljenja.
Nazadnje se Galimberti posveti odnosu mladih do poslednjih vprašanj: o iskanju boga, duši, smrti in strahu pred njo. Besedo imajo mladi je vznemirljivo branje, ki nam odstre marsikatero skrivnost o mladih našega časa, ki so morda žrtvovana, nikakor pa izgubljena generacija.

Recenzija Bukla

Galimberti (1942) je italijanski profesor, ki je poučeval filozofijo in zgodovino, v slovenščini pa ga že dobro poznamo po knjigah Grozljivi gost: nihilizem in mladi, Miti našega časa in O ljubezni. V svoji najnovejši knjigi, mešanici teoretskega razmisleka o sedanjem položaju v sodobni družbi in pisem mladih, ki jih od leta 1996 prejema za žensko prilogo časopisa La Repubblica, avtor tematsko nadaljuje knjigo Grozljivi gost. V njej skuša na eni strani pokazati, kako je sodobna kulturna in družbena umeščenost mlade potisnila na rob ravno v času, ko imajo ti največ telesne in intelektualne moči, po drugi strani pa daje besedo ravno njim, da povedo, kako se (ne) znajdejo v sedanjem času in zakaj se obnašajo tako, kot se, ko kot »dejavni nihilisti« stremijo po čimprejšnji zadovoljitvi svojih želja. Knjiga, ki izhaja iz premisleka, da bomo mlade veliko bolje razumeli s tem, da se z njimi pogovarjamo in jih poslušamo, kot pa da o njih beremo v ugotovitvah psihologov in sociologov.

Samo Rugelj, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...