Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Dostojevski in jaz

Ob dvestoti obletnici rojstva F. M. Dostojevskega
Aleksander Skaza, ... [et al.]
Dostojevski in jaz

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba LUD Literatura
Zbirka Novi pristopi
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7017-75-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Uredil Matevž Kos

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
520 g
328 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Dostojevski in jaz, ki jo je uredil Matevž Kos, prinaša 17 esejev slovenskih avtorjev in avtoric, ki jih združuje poseben interes za ruskega pisatelja. Generacijsko, idejno, žanrsko idr. raznovrstni prispevki se lotevajo Dostojevskega z različnih gledišč. Nekateri obravnavajo bolj splošne, a obenem ključne razsežnosti in tematske poudarke njegove literature in pogleda na svet, drugi se posvečajo specifičnim, a nič manj pomembnim vprašanjem, kot so npr. odnos Dostojevskega do zgodovine Rusije in Evrope, njegov vpliv na druge pisce, tudi filozofe in publiciste. Enako velja za kompleksno vprašanje recepcije Dostojevskega v slovenski literaturi in kulturni zgodovini.

Proti koncu se knjiga vrača na začetek: z bolj avtorsko obarvanimi prispevki, ki Dostojevskega – tudi iz čisto osebne perspektive – aktualizirajo in ga hkrati uvrščajo v lastno zgodovino branj in s tem (samo)refleksije. Vse prispevke pa povezuje naslovna, nekoliko provokativno formulirana sintagma: Dostojevski in jaz.

Sodelujoči avtorji in avtorice: Aleksander Skaza, Janko Kos, Gorazd Kocijančič, Borut Kraševec, Pavle Rak, Igor Grdina, Urša Zabukovec, Tine Hribar, Neža Zajc, Ivan Verč, Alenka Koron, Sergej Valijev, Matic Kocijančič, Simon Malmenvall, Blaž Podlesnik, Tomo Virk, Jure Jakob.

Recenzija Bukla

Vzporedno z izidom obsežnega prevedenega življenjepisa o Dostojevskem je ob dvestoletnici pisateljevega rojstva izšla še knjiga besedil slovenskih literarnih poznavalcev, prevajalcev in tudi filozofov, v katerih so opredelili svoj odnos do tega velikega ruskega avtorja. Navajam samo nekaj soavtorjev tega zbornika: literarni teoretik Janko Kos piše o svojem približevanju Dostojevskemu, filozof Gorazd Kocijančič o Dostojevskem in mišljenju hipostaze, prevajalec Borut Kraševec o Dostojevskem kot pisatelju z duhovnim sporočilom, prevajalka Urška Bukovec o nevarnih razmerjih (boga in človeka) v delih Dostojevskega, filozof Tine Hribar razmišlja o Dostojevskem v kontekstu ruskega vprašanja, literarni zgodovinar Igor Grdina o svojem branju Dostojevskega, kasnejših preučevalcih njegovega opusa in njegovem vplivu na kasnejše generacije, literarni teoretik Tomo Virk o svojem odnosu do Dostojevskega ter besedilih, ki jih je napisal o njem, pisatelj Jure Jakob pa o svojem osebnem odnosu do Dostojevskega ob branju njegovih del ter razmišljanju o njih. Knjiga, ki jo gre brati v kompletu z monumentalno biografijo.

Samo Rugelj, Bukla 159

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...