Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Izdelovalec zvonov

Razmišljanja o literaturi, gledališču, filmu in drugih rečeh
Vinko Möderndorfer
Izdelovalec zvonov
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-231-928-1
Leto izdaje izvirnika 2013

Tehnične lastnosti
trda vezava
356 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
umetnost
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Izdelovalec zvonov je knjiga esejev, razmišljanj, pa tudi literarnih utrinkov, ki se ukvarjajo s skrivnostjo ustvarjanja. Naslov knjige je navdihnila izjava Ingmarja Bergmana, ki je v nekem pogovoru omenil staro kitajsko modrost o izdelovalcu zvonov. Ta ne sme imeti nobene druge ambicije kot samo to, da bo ulil takšen zvon, ki bo zvenel.

Lepota zvona, samoljubje izdelovalca zvonov, slava, denar … vse to je podrejeno enemu samemu cilju: zvon mora zveneti. Vse drugo ni važno. V tej anekdoti sta skriti modrost in skrivnost slehernega ustvarjanja. Popolna predanost zgolj sporočilu – zvenenju. V knjigi se avtor ukvarja največ z gledališčem, filmom in literaturo, pa tudi z vtisi in razmišljanji o umetnosti, zgodovini, kulturnem utripu življenja, ki ga je doživel med bivanjem v dveh zelo različnih, pa vendar podobnih evropskih prestolnicah: Pragi in Berlinu.

Velik del knjige je namenjen tudi samorefleksiji literarnega in gledališkega ustvarjanja. Večna umetnost je vedno v dialogu s sedanjostjo, vedno se nas mora dotikati na aktualen in svež način. Knjiga Izdelovalec zvonov nam pripoveduje prav o tem.

VINKO MÖDERNDORFER (1958) je s svojimi knjigami, igrami in režijami eden najplodnejših slovenskih ustvarjalcev. Kvaliteto potrjuje z vrsto nagrad in s priljubljenostjo pri bralcih.

Recenzija Bukla

Nova esejistična knjiga Vinka Möderndorferja črpa naslov iz izjave Ingmarja Bergmana, da mora imeti izdelovalec zvonov samo eno ambicijo, ki ji mora podrediti vse drugo, ta pa je, da njegov zvon lepo zveni, za kar mora včasih žrtvovati vse, od lepote zvona do svoje slave in denarja. Zdi se, da tudi Möderndorfer živi v skladu s to maksimo, posveča se namreč »samo« ustvarjanju (romanov, filmov, gledaliških iger itn.), temu pa podreja vse drugo v življenju. No, ne čisto, včasih si privošči tudi ekskurzijo v refleksijo, v duhovitem esejističnem slogu briljantnega pripovedovalca razmišlja o sebi kot ustvarjalcu, s svojo gledališko karizmo v izbranem jeziku raziskuje gledališke predstave in filme, ki si jih je ogledal, ter v njih išče presežke in pomanjkljivosti, kot popotnik v Pragi in Berlinu vonja kulturni utrip življenja, ves čas na lovu za unikatnimi gledališkimi odri, hodi po ulicah, kjer odkriva kulturno zgodovino mesta in naroda in jo primerja s svojo domačo, h kateri se tako ali drugače ves čas vrača. Pravi cukrček je njegov esej o potovanju, v katerem se razkrije, da ima kot popotnik povsem enake težave in pričakovanja kot kdor koli med nami. Izdelovalec zvonov je zbirka esejev, ki jo lahko začnete brati takrat, ko začutite, da ste se naužili dovolj Möderndorferjevega leposlovja, kar pa ne pomeni, da vam Möderndorfer tudi tu ne bo spregovoril s svojim neponovljivim glasom.

Samo Rugelj, Bukla 94

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...