Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Knjiga mojih življenj

Aleksandar Hemon
Knjiga mojih življenj
27,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Poteze
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-755-0
Naslov izvirnika The Book of My Lives
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Irena Duša
Spremna beseda Ervin Hladnik-Milharčič

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 13,5 cm
168 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
biografije in spomini > avtobiografija
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Krasen čas za fuk je bil to, kratko obdobje katastrofične evforije, saj je ni stvari, ki bi bolj okrepila užitke in blokirala krivdo kot kataklizma na obzorju.«

Zbirka avtobiografskih esejev Knjiga mojih življenj je prva »stvarna« Hemonova knjiga, kljub odsotnosti fikcije pa ostaja prepoznavno duhovita, osebna, pretresljiva in prodorna. »Bralca bo Knjiga mojih življenj neskončno razveselila in pognala v popoln obup. ›Pa kako lahko ta človek piše o tako nemogočih rečeh?‹ se bo na koncu vprašal sredi smeha in joka. Če ob Hemonovih knjigah ne jočeš in se ne smeješ, nisi človek,« pravi Ervin Hladnik - Milharčič v spremni besedi h knjigi.

Izseki iz življenja in dogodki od osemdesetih let prejšnjega stoletja v Sarajevu preko razpada nekdanje Jugoslavije in vojne na Balkanu do sedanjosti v ZDA skozi značilno hemonovsko obarvane zgodbe izpišejo svojstven časovni in zgodovinski lok. In tudi – ali predvsem – življenjskega. Od prvenca (zbirka zgodb The Question of Bruno, 2000) do zadnje knjige (Knjiga mojih življenj, 2013) se pisatelj na razdalji med Sarajevom in Chicagom ukvarja z identiteto posameznika, prostorom in družbenimi okoliščinami, ki jo definirajo. Njegova dela – dva romana že imamo v slovenskem prevodu – zaznamuje izkušnja razseljenosti, ki jo brezkompromisno raziskuje tudi v Knjigi mojih življenj. Poleg zanj značilnega »kdo sem jaz tu« in »kdo sem jaz tam« v njej odpira tako na intimni kot na družbeni ravni tudi vprašanje drugega in povezave med mano in tabo, med nami in drugimi.
Za Knjigo mojih življenj (The Book of My Lives, 2013) je pisatelj izbral petnajst esejev, ki so bili vsi razen enega v preteklosti objavljeni v različnih časopisih in revijah (New York Times, New Yorker, Playboy) ter antologijah in literarnih revijah (The South-East-European Anthology, McSweeney\'s, Granta) in jih za knjižno izdajo nekoliko priredil. Po izidu so se o njej razpisali številni kritiki, ki se navdušujejo nad Hemonovim slogom in avtorja primerjajo z Nabokovom in Pamukom. »Tako kot Nabokov je tudi Hemon pisatelj, ki zna besede postaviti tako, da uspejo tudi na najbolj nemogočih mestih,« so denimo v oceni knjige zapisali v Guardianu.

Recenzija Bukla

Hemona (1962), bosansko-ameriškega pisatelja, v Sloveniji že prav dobro poznamo po njegovih romanih Nowhere Man in Projekt Lazar, v katerih obdeluje tematike osebnih zgodovin, izseljenstva, prisilne emigracije in multikulturalizma večnacionalnih držav, to pa počne tudi z avtobiografskimi nastavki. Knjiga mojih življenj (izvirno je izšla v angleščini leta 2013) je njegovo (najbolj) neleposlovno delo, zbirka biografskih esejističnih zgodb, ki so bile poprej že objavljene v različnih revijah in časopisih, za knjižno izdajo pa so bile prirejene in dodelane. V njej svojo izkušnjo bosanskega življenja in odraščanja v osemdesetih letih prejšnjega stoletja ter prve korake v kulturno alternativo, cepi na ameriško sodobnost ter med tema dvema realnostima svojega bivanja vleče presenetljive vzporednice ali pa kaže na kontraste. »Kafansko« življenje v Sarajevu, kjer intimnost ni bila mogoča, saj se je vse dogajalo vsem na očeh in so vsi vedeli vse o vseh, tako da bi lahko, če bi kdo izginil, njegovo življenje in njega samega rekonstruirali iz zgodb in tračev, ki so jih o njem vedeli njegovi someščani, se meša s skoraj brezosebno realnostjo chicaškega velemesta, knjiga pa se sklene s srce parajočo zgodbo Akvarij o smrti njegove enoletne hčerke Isabel, do katere je prišlo zaradi komplikacij in možganskega tumorja.

Samo Rugelj, Bukla 94

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...