Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Kruh naš
9,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba V. B. Z.
Zbirka Izbrana dela hrvaške književnosti
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-6468-55-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Prevod Vasja Bratina

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 13,5 cm
166 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
leposlovje > eseji
družbene vede > etnologija in antropologija

Založnik o knjigi

Kruh kot stvar in pojem, metafora izobilja in pomankanja. Matvejević v knjigi zapiše:« Kruh je tako izdelek narave kakor kulture. Bil je pogoj za mir in vzrok za vojne, jamstvo za upanje in razlog za obup. Vere so ga blagoslavljale. Ljudstvo je nanj prisegalo. Nesrečne so dežele, v katerih ni dovolj kruha za vse. Srečne pa niso tudi tiste, v katerih je zgolj kruh.«

Malo je literarnih del, ki bi kruh predstavile tako celovito in večplastno.

Recenzija Bukla

Po desetletju pričakovanja je sedaj tudi v slovenščini izšlo najnovejše delo avtorja Mediteranskega brevirja z naslovom Kruh naš. Dolga doba nastajanja se knjigi pozna; gre za izčiščeno, kompaktno in eruditsko napisano besedilo o raznih vidikih kruha, živila, ki je na tak ali drugačen način usodno zaznamovalo človeško življenje v zadnjih tisočletjih. Če se delo začenja z: »Rodil se je v pepelu, na kamnih. Kruh je starejši od pisave in knjige«, sklepa pa s stavkom: »Človeštvo je nastalo brez kruha, brez njega pa lahko izgine«, nas Predrag Matvejević prek večplastne literarno etnološke zgodovinske analize skuša seznaniti z vsemi pomembnejšimi vidiki kruha, ki je hkrati »tako živilo kot pojem, metafora izobilja in pomanjkanja«. Knjiga, iz katere se naučimo, da ni pomembna samo vsaka kruhova drobtina, temveč tudi vsaka zapisana beseda. 

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...