Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kultura laži

Dubravka Ugrešić
Kultura laži
22,53 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2006
ISBN 961-242-065-3
Prevod Gregor Butala

Tehnične lastnosti
trda vezava
354 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
hrvaško leposlovje

Recenzija Bukla

Dubravka Ugrešić v teh esejih, večina med njimi je bila napisana v prvi polovici devetdesetih let, kritično piše o \"demontaži Jugoslavije\". A bolj kot politična in ideološka razsežnost vojne jo zanimajo spremenjene koordinate kulturnega okolja in predrugačenje vsakdanjega življenja, ki ga je prinesla s seboj. V neodvisni, \"demokratični\" Hrvaški namreč niso bili zamenjani zgolj stari simboli, ampak tudi celoten sistem vrednot. Zgoščena in duhovita ilustracija teh sprememb je uvodni esej \"Začetnica\", v katerem pisateljica primerja prvo berilo, iz katerega se je skupaj z drugimi Titovimi pionirji učila sama, z novimi berili.
Nekatere stvari pa so po \"demokratizaciji\" ostale srhljivo iste. Tako avtorica v zares odličnem eseju \"Mi smo fantje\" z natančno antropološko analizo \"jugomitologije\" pokaže, da je vojna samo aktivirala tisto, kar je v moškem imaginariju že od nekdaj obstajalo. Vojna posilstva so brutalno razkrila globoko patriarhalnost in mizoginost, ki sta bili v socializmu skriti za deklarirano enakostjo moških in žensk.
Izpeljave Dubravke Ugrešić so v vseh esejih mnogoplastne, saj želi seči onkraj enoznačnosti \"slovarja vzhodnoevropskih stereotipov\", s pomočjo katerega po navadi komunicirata \"zahod\" in \"vzhod\". Prepričana je, da je najbolj zanesljiv medij, v katerem lahko razbere resnico, praksa vsakdanjega življenja, zato njena spoznanja vznikajo iz na videz nepomembnih, banalnih fenomenov. Obenem pa avtorica svoje teze prepričljivo nadgrajuje s teoretskimi razmisleki, ki jih vešče zajema iz najrazličnejših področij – od književnosti in lingvistike do mitologije.  
Pisateljsko strategijo Dubravke Ugrešić v knjigi Kultura laži bi lahko, z avtoričinimi lastnimi besedami, označili kot \"prevajanje grobih dejstev v mehko metaforo\". Specifične zgodovinske dogodke pretaplja v splošne situacije, konkretne posameznike pa zožuje na njihove vloge. A uporablja tudi nasprotno metodo: metaforo preverja na dejstvih, tako njeno pisanje ne ostaja na abstraktni ravni.
Ton knjige zaznamuje pisateljičina poudarjeno osebna drža – njeno trmasto odklanjanje vsakršne, ne zgolj nacionalne, kolektivnosti. In prav ta drža obstranke ji omogoča, da vidi skrite mehanizme, ki jih drugi, zaradi vraščenosti v svoj kulturni okoliš, spregledajo.
Knjiga Kultura laži je dragocena \"opomba\" k dogajanju v Evropi ob koncu 20. stoletja. Če vam je ta knjiga všeč, preberite še knjigi Ministrstvo za bolečino in Forsiranje romana reke.

Maša Ogrizek

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...