Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Moj svet med Krasom in morjem

Eseji
Drago Štoka
Moj svet med Krasom in morjem

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2019
ISBN 978-3-7086-1062-7
Spremna beseda Vera Smole, Jože Uhan
Urejanje Aleksandra Repe, Vera Smole, Marija Stanonik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 13 cm
160 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
leposlovje > eseji
biografije in spomini
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Knjiga pripoveduje o spominih Draga Štoke na življenje v italijanskem zamejstvu, o življenju v skromnem podeželskem okolju med Krasom in morjem ...

»Naše življenje je odvisno od mnogih zunanjih dejavnikov, a dejstvo je, da je vedno le človek v ospredju vsega dogajanja.« je zapisal Drago Štoka v knjigi Po stezicah in brezpotjih. Tudi v tej knjigi esejev je veliko govora o človeku, o javnosti znanih in neznanih ljudeh, ki jih je Štoka srečal kot privatnik ali kot kulturni in politični aktivist. A knjiga pripoveduje predvsem o avtorjevi lastni preteklosti v italijanskem zamejstvu, o življenju v skromnem podeželskem okolju med Krasom in morjem. To življenje je bilo za avtorja iz vrste Slovencev v Italiji in dolgoletnega aktivista slovensko obeleženo in tako je knjiga tudi zanimiv pogled v pretekla desetletja slovenskega življa v Italiji.

Recenzija Bukla

Drago Štoka, pomemben sooblikovalec kulturnega in političnega življenja slovenske manjšine v Italiji, se v tej knjigi spominja različnih pomembnih dogodkov in doživetij na svoji razgibani življenjski poti. Med drugim jo je zaznamovalo kar sedem selitev po obrobju Trsta, od Dlanje vasi na Kontovelu, kjer je bil rojen leta 1937, do zdajšnjega domovanja na Opčinah. Najprej obuja spomine na materialno skromna, a radoživa otroška in fantovska leta, ki sta jih na skupnem borjaču desetih hiš umirjali stroga vzgoja in tradicija. Po imenih in vzdevkih se spominja vaščanov in njihovega trdega boja za preživetje. S posebno toplino obuja spomin na vrstnike, šolo in učitelje ter bolj kot na pomanjkanje, na veselje ob praznikih. V nadaljevanju, ko je po poroki odšel od doma, pa Štoka niza drobce iz svoje odvetniške prakse ter opisuje gorniške podvige in srečevanja s pomembnimi sodobniki. Predvsem pa se vrača k delu za javni blagor slovenske narodne skupnosti, ki se mu je, kot pravi, predajal z optimizmom in vso dobro voljo, ki je bila v njem. Žalosti ga upadanje številčnosti in povezanosti rojakov, pa tudi manj odločno izkazovanje pripadnosti slovenski manjšini, katere mlajši del si svet upravičeno ureja po »svojih hotenjih, željah in načrtih, ki jih veleva sedanji čas«. Nekatere od dobrih 40 zbranih narodopisnih črtic in prizadetih komentarjev k aktualni družbeni in politični stvarnosti spremljajo reprodukcije likovnih del slovenskih umetnikov.

Iztok Ilich, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...