Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Moralke
12,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba LUD Šerpa
Zbirka Žepna šerpa
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6699-56-3
Spremna beseda Primož Čučnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
99 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
filozofija

Povej naprej

O knjigi

Vse, kar je običajnega na Moralkah, je, da so knjiga z mehkimi platnicami. Sicer pa gre za delo, ki je tako po obliki kot po vsebini prelom na literarni sceni. V zbirki, ki je dobila ime po Plutarhu, se mešata literatura in znanost, Grušovnikov hibridni žanr pa predstavlja wittgensteinovski kolaž misli, ki hodijo svojo pot.

O avtorju:

Dr. Tomaž Grušovnik se ukvarja z mislijo Ludwiga Wittgensteina in Stanleya Cavella, ki jo zapelje v nova teoretska področja, kot sta etika živali ali filozofija vzgoje. Grušovnik, docent in znanstveni sodelavec na Univerzi na Primorskem, je avtor dveh znanstvenih monografij in številnih znanstvenih člankov, ob katerih nastajajo miselni opilki, ki jih zbira, pretaplja in objavlja v svojih literarnih besedilih. Bil je štipendist Norveškega finančnega mehanizma v Oslu in fulbrightovec v Novi Mehiki (ZDA), nastopal pa je na univerzah, konferencah in javnih predavanjih v Aziji, Avstraliji, Evropi in Severni Ameriki.

Recenzija Bukla

Dr. Grušovnik je docent in znanstveni sodelavec na Univerzi na Primorskem, avtor dveh znanstvenih monografij, več znanstvenih člankov in literarnih prispevkov, ki se prvenstveno ukvarja z raziskovanjem etike živali in okoljske etike ter filozofije vzgoje. Moralke, po formatu majhna, vendar niti ne drobna knjižica z besedili prvič objavljenimi v reviji/na spletni strani LUD Literatura, za knjižno izdajo pa deloma dopolnjenimi, je svojevrsten nabor literarnih fragmentov, prepletenih s filozofskimi izreki, znanstvenimi dognanji in problematiziranjem aktualnega dogajanja. Morda najprej presenetljivo vlečenje vzporednic, npr. med uravnavanjem nutrij, ki so v našem okolju invazivna vrsta, in evgeniko kot uravnavanjem populacij, se ob nadaljnjem branju, podkrepljenem s primeri, niti ne zdi več tako daleč vsaksebi. Grušovnik se loteva še eksistencialnih in etičnih dimenzij prehranjevanja, razmerja med represijo in (ne)zmožnostjo revolucije, moralne hipokrizije idr.

Kristina Sluga, Bukla 136

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...