Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Naivni in sentimentalni romanopisec

Naivni in sentimentalni romanopisec

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Sanje
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-274-393-2
Naslov izvirnika The naïve and sentimental novelist
Prevod Jedrt Maležič
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15,5 cm
230 g
113 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina

O knjigi

V delu Naivni in sentimentalni romanopisec Nobelovega lavreata Orhana Pamuka se razgrinja razsežnost globoko umevajočega, intimno razprtega pisca in njegove ustvarjalne potence, ki jo zgoščata avtorjeva pisateljska in bralska slast.

V zbirki esejev Orhan Pamuk izčisti tehtno in provokativno teoretsko okovje in ga nadgradi z osebnim izkustvom pozornega branja. Pamuk se nasloni na znamenito Schillerjevo premiso spontane in, na drugi strani, reflektirane pisave – nato razvije postopek pisateljske nadstavbe in nas pospremi na razgibano pot, kjer se srečujemo z nobelovčevimi (pri)ljubljenimi romani, ki so ga na edinstveno strastven način dogradili v romanopisno veličino. V risu sapo jemajoče svobode in samozavedanja Pamuk raziskuje osredek pripovednega postopka in drugo za drugo odstranjuje koprene skorajda metafizičnega zaupanja v stvariteljsko moč literature – medtem nas kuratorsko vodi po nadzemnih rovih velikih pripovednikov svetovne književnosti.

Recenzija Bukla

Turškega pisatelja in Nobelovega nagrajenca v slovenščini že dodobra poznamo, nazadnje je bil preveden njegov zgodnejši roman Tiha hiša, pred njim pa Muzej nedolžnosti. Poleg romanesknega ustvarjanja se Pamuk sem pa tja zavihti tudi proti neleposlovju (denimo izpovedno esejistični Istanbul), tako pa je tudi pri tem delu. Pričujoča esejistična knjiga Naivni in sentimentalni romanopisec iz leta 2010 je nastala na podlagi predavanj, ki jih je imel Pamuk na Harvardu, v njej pa tematizira umetnost pisanja. Naslov »naivni in sentimentalni« izhaja iz znamenitega eseja Friedricha Schillerja, ki je podal to razlikovanje v svojem slovitem eseju O naivni in sentimentalni poeziji (1796), ki ga Pamuk vzame za osnovo razmišljanja o pisanju in branju romanov. Pamuk pri svojem razglabljanju o tem, kako pisatelj konstruira resničnost v romanu (in kako jo dojema bralec), o tem, kako so eni pisatelji bolj vizualni (Tolstoj), drugi pa bolj verbalni (Dostojevski), kako se v romanih ustvarjajo liki, prostor in čas, kakšno vlogo imajo v njem predmeti in kako vplivajo na samo zgodbo ipd., zajema tako iz svetovne književnosti in svojih priljubljenih del (pa tudi iz teoretskih razprav o nastajanju literature) kot tudi iz lastnega ustvarjanja. V tej osebni knjigi namreč pred bralca postavi in včasih tudi razstavi kakega od svojih romanov (denimo Ime mi je rdeča in Muzej nedolžnosti) ter pokaže, kako je, v skladu z naslovom te esejistične knjige, potekalo njegovo pisanje. Knjiga, ki jo lahko z užitkom berejo tako bralci Pamukovih del kot tudi tisti, ki jih zanima kreativno pisanje in ustvarjanje.

Samo Rugelj, Bukla 118-119

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...