Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

O dežju in nosorogu = Rain and the Rhinoceros

Thomas Merton
O dežju in nosorogu = Rain and the Rhinoceros
10,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sanje
Zbirka Rak samotar
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-274-616-2
Naslov izvirnika Rain and the Rhinoceros
Leto izdaje izvirnika 1964
Prevod Ana Jelnikar
Urejanje Ana Jelnikar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
17 x 12,5 cm
920 g
56 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Rak samotar je knjižna zbirka, s katero želimo obuditi pozabljena, neprevedena ali neobjavljena krajša besedila, ki so pomembna za današnji čas. Tudi besedila, kot rak samotar, v svojem življenju menjajo bivališča, da bi živela v novih razmerah in prostorih. Besedilom bomo v novi knjižni podobi dali domovanje v slovenskem in izvirnem jeziku.
Prvo besedilo v zbirki je esej Thomasa Mertona z naslovom O dežju in nosorogu = Rain and the Rhinoceros, ki izhaja v dvojezični, slovenski in angleški ediciji. V angleškem izvirniku je bil prvič objavljen leta 1965 v knjigi z naslovom Raids on the Unspeakable (Napadi na neizgovorljivo). Besedilo je drobec v Mertonovem obsežnem opusu, ki zajema več kot šestdeset del in odseva kompleksno avtorjevo osebnost. Bil je znalec in iskalec, menih in eremit, svetovno znan pisatelj in družbeni aktivist, ki je črpal navdih iz narave, literature in filozofije.

O dežju in nosorogu je brezčasna meditacija o samoti, ki nagovarja k razmisleku, kako ostati človek.

--

First text in the collection Rak samotar is an essay by Thomas Merton, entitled Rain and the Rhinoceros, published in a bilingual, Slovenian and English edition.
It was first published in english in 1965 in a book entitled Raids on the Unspeakable.
The text is a fragment in Merton's extensive oeuvre, covering more than sixty works and reflecting the author's complex personality.
He was a connoisseur and seeker, a monk and an eremite, a world-renowned writer and social activist who drew inspiration from nature, literature and philosophy.

About rain and rhinoceros is a timeless meditation on solitude that suggests that you think about staying human.

Recenzija Bukla

V Franciji rojeni in tudi v Angliji vzgajani Thomas Merton (1915–1968) je zahodnjak, ki se je zapisal nenavadnemu načinu življenja, saj je po študiju vstopil v asketski meniški red trapistov, v ameriškem samostanu Gethsemani pa je napisal svojo najbolj znano knjigo Gora sedmih polic. Z drobno (dvojezično) knjižico O dežju in nosorogu dobivamo liričen in avtohton Mertonov pogled na divjino, saj se avtor izpisuje kot novodobni Henry David Thoreau, pri čemer mu običajen dež predstavlja dobrino in obenem metaforo za nekaj, kar v današnjih časih (esej je bil napisan pred približno pol stoletja) še vedno predstavlja nekaj, kar je skupno vsem in se še ne deli za denar, obenem pa zato nima (tržne) vrednosti, s tem pa jo za avtorja ravno pridobiva. Merton to metaforo seveda razširi na način bivanja nasploh »tam, kjer prezirajo dež, tam jaz ne morem spati« in »ne morem zaupati krajem, kjer zrak najprej zasmradijo in nato očistijo«, tako da nas oskrbi z različnimi bivanjskimi in ekološkimi poudarki, ki so danes še veliko bolj aktualni, kot so bili ob svojem nastanku. Hvalnica dežju!

Samo Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...