Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pišem sebi

Eseji
Emilie Pine
Pišem sebi

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Eno
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-6943-69-7
Naslov izvirnika Notes to self
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Vera Čertalič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14,5 cm
320 g
218 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
irsko leposlovje

Založnik o knjigi

Emilie Pine govori o tistih nevidnih čustvenih motnjah in bolečinah, za katere družba nima ustreznega jezika, saj so grenko-sladke, prikrite in navadne obenem. Z izjemno iskrenostjo in brez vsakršnega samopomilovanja piše o skrbi za očeta alkoholika, žalosti zaradi neplodnosti, tabujih, povezanih z ženskim telesom, odraščanju in najstništvu, spolnem nasilju in položaju žensk v moškem svetu.

o avtorici

Emilie Pine je izredna profesorica moderne drame na Irski univerzi v Dublinu in redno objavlja v strokovnih revijah. Pišem sebi je njena prva zbirka osebnih esejev in je leta 2018 prejela The Butler Literary Award.

Recenzija Bukla

Kljub temu, da sem ob branju vešče izpiljenih esejev irske pisateljice in profesorice Emilie Pine (1977) izjemno uživala in jih po delčkih celo prebirala (in pošiljala) prijateljicam, sem se precej težko pripravila, da jih tukaj predstavim. Pristni in neizumetničeni eseji posegajo v sfere, ki bralce lahko tudi zaradi prepričljive dovršenosti jezika (in odličnega prevoda) navdajajo z občutki nelagodja, čeprav so same teme dokaj prozaične in večinoma splošne. Pinova pripoveduje o svojem otroštvu, ločitvi staršev, občutkih zapostavljenosti v času odraščanja, žalosti zaradi lastne neplodnosti, o raznih tabujih, povezanih z ženskim telesom, o menstruaciji, poraščenosti telesa, motnjah hranjenja, prevzemanju odgovornosti za bolnega očeta, preobremenjenosti zaradi dela, lastni ranljivosti, nevšečnih stvareh itn. Osredotočen bralec lahko začuti avtoričine vibracije, kako skozi iskrene izpovedi tudi sama raste in s pisanjem preboleva lastne bolečine, celi rane in se čustveno osvobaja. Vse to pa počne na način, ki bralca neprestano sili v lastne premisleke in identifikacijo, četudi se z avtorico ne strinja, ali pa ravno zaradi tega. Priporočam!

Renate Rugelj, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...