Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Po rakovi poti

Vroče vojne in medijski populizem
Umberto Eco
Po rakovi poti
27,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Esenca
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-01-0871-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Prevod Vasja Bratina

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 15,5 cm
367 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
družbene vede > mediji in oglaševanje
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

ČASI SO MRAČNI,
NAVADE IZPRIJENE
IN TUDI PRAVICO DO KRITIČNOSTI
IZPOSTAVIJO LJUDSKEMU BESU.


ZATO OBJAVLJAM
TE ZAPISE V ZNAMENJU
POZITIVNE ZOPRNOSTI,
KI JO TERJAM ZASE.


Besedila v tej knjigi so bila objavljena od začetka leta 2000 do konca leta 2005, torej v času 11. septembra, vojn v Afganistanu in Iraku, v Italiji pa vzpostavitve režima medijskega populizma. Ko jih beremo, se zavemo, da je od konca prejšnjega tisočletja prišlo do dramatičnega nazadovanja. Po padcu berlinskega zidu je bilo treba znova oživiti zemljevide iz leta 1914 in že dolgo imajo naše družine spet obarvane služabnike, kakor v filmu V vrtincu. Polagoma smo z videosnemalnikom prešli s televizije na kinematograf, s svetovnim spletom in plačljivimi televizijskimi programi je žična telefonija zmagala nad brezžično telegrafijo, zdaj pa smo z iPodom znova iznašli radio. Ko se je končala hladna vojna, smo z Afganistanom in Irakom spet doživeli vročo vojno, z oživitvijo Kiplingove Velike igre pa smo se vrnili k spopadu med islamom in krščanstvom. Znova je vstala prikazen rumene nevarnosti in spet se je začela protidarvinistična polemika iz devetnajstega stoletja, znova je vzniknilo protijudovstvo in v vladi imamo spet fašiste, znova je izbruhnil spor med Cerkvijo in državo. Zdi se, kakor da bi se zgodovina, utrujena od skokov, ki jih je opravila v preteklih dveh tisočletjih, začela sesedati sama vase in bi jo s hitrimi koraki ubrala po rakovo. Namen te knjige pa ni, da bi usmerila v hojo naprej, temveč da bi vsaj malo ustavila gibanje nazaj.


Po rakovi poti je zbirka esejev in člankov, ki so v izvirniku večinoma izšli v časopisih La Repubblica in L\\'Espresso. Odzivi Umberta Eca na aktualne družbeno-politične dogodke so provokativni, strastni in duhoviti, ne prezre nobenega slogana in razgali prav vsako norost. Kako smo se znašli v tej dobi vojn in medijskega populizma in kako so nam jih lahko voditelji prodali kot znamenje napredka? Eco v člankih pretresa teme, kot so vojna, rasizem, Evropska unija, retorika, Bližnji vzhod, 11. september, televizijski oglasi, globalizacija, Harry Potter, antisemitizem, fundamentalizem, Da Vincijeva šifra, in sklene knjigo z razmišljanjem o prednostih in slabostih smrti.

Recenzija Bukla

Umberto Eco (1932) je eden najbolj znanih evropskih intelektualcev, ki ga je globalno občinstvo sprejelo z romani, kot so Ime rože, Foucaltovo nihalo in Otok prejšnjega dne, čeprav je poleg tega podpisal tudi več kot trideset teoretičnih knjig ter pred nekaj leti zajadral še na področje bolj pop enciklopedij, kot sta tudi pri nas prevedeni Zgodovina lepote in Zgodovina grdega. V delu Po rakovi poti pa se Eco razkriva kot angažirani intelektualec, ki se odziva na aktualne družbenopolitične dogodke. Knjiga prinaša njegova besedila iz različnih, predvsem italijanskih medijev, v njih pa iz različnih perspektiv, tu in tam tudi z akademske višine, razdeluje tezo, da se je po enajstem septembru človeštvo na večini področij svojega vsakdanjega, moralnega in etičnega vedenja znašlo na poti nazadovanja. Kot pravi Eco: »Namen te knjige ni, da bi usmerila v hojo naprej, temveč da bi vsaj malo ustavila gibanje nazaj.«

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...