Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pot v Wigan

George Orwell
Pot v Wigan
29,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-242-566-1
Naslov izvirnika The Road to Wigan Pier
Leto izdaje izvirnika 1937
Prevod Tina Mahkota

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14 cm
259 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
britansko leposlovje

Založnik o knjigi

»Pot iz Mandalaja v Wigan je dolga, in razlogi, da jo človek ubere, niso takoj jasni.« Res je, še posebej če življenjsko zgodbo tega pogumnega in pokončnega moža poznamo zgolj površno, njegov obsežni opus pa predvsem po zadnjih dveh delih, Živalski farmi in romanu 1984.

Pot v Wigan je Orwellova pot v Damask. Ne le zato, ker ga je leta 1936 pripeljala med brezposelno delavstvo v severnoangleških revirjih in do stališča, da edino socializem pomeni svobodo in pravičnost, temveč tudi v umetniškem smislu. Po treh ne preveč uspelih romanih je namreč v tem delu prvič zazvenel prepoznavni glas enega največjih piscev dokumentarne proze in esejistike 20. stoletja.

Pot v Wigan s svojim natančnim opisovanjem revščine in ostro polemičnostjo o razlogih zanjo še vedno buri duhove, kot jih je ob nastanku. Orwella pa je pot že nekaj tednov po oddaji rokopisa odpeljala v antifašistične strelske jarke Katalonije, kjer je spomladi 1937 tudi doživel njegov izid.

Recenzija Bukla

Georgea Orwella (1903– 1950), klasika utopistične literature z njegovima najbolj zanima deloma 1984 in Živalska farma, smo do nedavna poznali predvsem kot ustvarjalca leposlovja, čeprav je v angleški literarni zgodovini z vsaj enako velikimi črkami zapisan tudi kot pomemben esejist in kronist svojega časa. Leta 2010 je tako pri nas izšel prevod njegovega avtobiografskega poročila Na robu in na dnu v Parizu in Londonu (izvirni izid leta 1933), ki opisuje Orwellovo večletno potepanje po ulicah teh dveh evropskih prestolnic, leto poprej pa so bili prevedeni njegovi vojni zapiski Poklon Kataloniji (prvič so izšli leta 1938), v katerih Orwell popisuje izkušnjo španske državljanske vojne. Pot v Wigan je tretje delo njegove dokumentaristične literature, ki s prejšnjima tvori neformalno trilogijo (treba je pripomniti, da so se njegovi popotniški pripetljaji sicer pogosto znašli v romanih), ki je izšlo leta 1937, v njem pa se je Orwell podal na neko drugo družbeno dno, med premogovniške delavce na industrijski sever Anglije. Tam je izkusil vso bedo delavskega življenja, od za današnje pojme skoraj nemogočih bivalnih razmer do nečloveških delovnih pogojev, ki so delavce na smrt izčrpavali in izčrpali. Ni čudno, da se je Orwellu ob prikazu te temne strani kapitalizma pred drugo svetovno vojno socializem zazdel bolj človeški in prijaznejši družbeni sistem, ob tem pa je, seveda ne brez ironije, lakonično opozoril tudi na dualizem, ki vlada med družbenim dnom in elito in po katerem lahko imenitneži, ki se ukvarjajo s takimi prefinjenimi dejavnostmi, kot je urejanje književnih rubrik za dnevne časopise (ali pa kot »poženščeni pesniki« pišejo zanje), ostanejo taki imenitneži samo pod pogojem, da rudarji zanje in namesto njih pod zemljo garajo kot dobesedno črna živina. Nepozabno potovanje v temne rove industrijskega kapitalizma.

Samo Rugelj, Bukla 89-90

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...