Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Povest o knjigah

Andrej Capuder
Povest o knjigah
28,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Slovenska matica
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-213-244-6

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 15,5 cm
560 g
326 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
biografije in spomini
književnost in jezikoslovje > knjige o knjigah
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Andrej Capuder, pisatelj, prevajalec, profesor, politik in diplomat je napisal zanimivo delo o knjigah, ki so vplivale nanj, ki so ga oblikovale in h katerim se je pogosto vračal. Seveda ne piše o vseh knjigah, ki jih je bral, a njegov izbor ter duhovito in poglobljeno premišljevanje o njih bo za bralca gotovo zanimivo doživetje. »Knjiga je tudi ljubezen,” piše Capuder v uvodu in nadaljuje: “Kdo je tu zapeljivec in kdo zapeljani, je težko ugotoviti in v tem je največji čar. Premorejo ga samo veliki avtorji, odtod nezmotljivi naziv »klasika«, ki ga ob vseh premenah dobe,mode in okusa še pozna spomin človeštva.”

Recenzija Bukla

Če radi berete knjige, v katerih drugi pišejo o knjigah, potem je to knjiga za vas. Andrej Capuder (1942) je pesnik, prevajalec in predavatelj na Filozofski fakulteti, dve leti pa je bil tudi minister za kulturo. Vse življenje je povezan s knjigami in s Povestjo o knjigah je napisal nekakšno duhovno avtobiografijo. Bralca pelje prek tistih knjižnih del, ki so ga zaznamovala od otroštva do starosti (knjiga je sicer razdeljena v štiri dele, in sicer: Deček, Mladenič, Mož, Starec), ta pa sovpadajo tudi z njegovim duhovnim in intelektualnim razvojem. Capudrovo občuteno pisanje o knjigah je po eni strani intimno, saj se ne izogiba klasičnih pustolovskih knjig iz otroštva od Vinetuja naprej, ki ga je bral v vseh položajih in na raznih (tudi skrivnih) lokacijah, po drugi strani pa tudi razsvetljensko, saj s svojim pristopom izpričuje izbran bralskoraziskovalski okus in pristop tako na področju leposlovja kot tudi filozofije in humanistike. Posebno mesto v njegovem tako bralnem kot tudi ustvarjalnem opusu pa seveda zavzema Dantejeva Božanska komedija (ki jo je domišljeno prevedel), s katero sklepa svojo povest z verzom iz Raja: V eni knjigi, vezani v ljubavi / vse to, kar se v vesolju razlistuje. Knjiga za knjižne sladokusce.

Samo Rugelj, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...