Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sedeti v temi

Uroš Zupan
Sedeti v temi
22,98 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Kultura
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4576-9
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
20,5 x 15 cm
230 g
193 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
filozofija > slovenska filozofija
slovensko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Knjiga Sedeti v temi je še eno Zupanovo iskanje občutka trajanja, mogoče celo občutka čistega mirovanja, iskanje izgubljenega notranjega bitja. Prvi del je zapolnjevanje praznih mest in belih lis, ki jih je za sabo pustila njegova knjiga Pesem ostaja ista, njegovo posvetilo popularni glasbi kot tisti umetnosti, iz katere se je njegova generacija naučila več, kot se je kadarkoli naučila v šoli. In seveda tudi tisti umetnosti, ki ji je precej pogosto nadomeščala življenje. Drugi del pa je poskus ponovne naselitve v Čarobni dolini, v točki, ki naj bi v sebi utelešala univerzalnost lokalnega – v Trbovljah. Pravzaprav je to pisanje, ki nekako niha med poetičnostjo, nostalgijo, melanholijo in specifičnim delavskim humorjem, v resnici pisanje o času.

Recenzija Bukla

Zupan (1961), večkrat nagrajeni slovenski pesnik in esejist, se v svoji novi zbirki esejev (po prejšnji Sto romanov in nekaj komadov iz leta 2014) posveča dvema ljubima mladostnima temama, ki se za njim vlečeta do današnjih dni: Trbovljam, njegovemu rojstnemu mestu, ki se ga spominja na način, na kakršen ta kraj morda nikoli ni niti obstajal, in glasbi, ki je bila, poleg potovanj, eno temeljnih gonil pri njegovem odraščanju ter tudi poti v poezijo in literaturo nasploh. Zupan nas s svojim umirjenim, a pretanjenim občutkom za jezik in pripoved tako vodi po svojih pustolovščinah, od glasbenega komada, ki ga je nekoč slišal in je mislil, da ne bo nikoli izvedel, za katerega je šlo (se je to zgodilo tudi vam? – meni se je), prek tega, zakaj je spet strmoglavil v svet vinilnih plošč, za katere se je pred leti zdelo, da bodo kmalu postale samo še muzejski eksponati, do tega, kako je v njegovem rodnem mestu vsako leto prišlo do tistega kvintesenčnega vprašanja, ki so si ga zastavljali že dolgo pred tem, preden je zanj prišel naraven čas: »Kam grš z nou let?« Poetična nostalgija, ki dokazuje, da je mladost lahko neizčrpen vir pripoved nega navdiha!

Samo Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...