Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Svoboda ali suženjstvo?

V kitovem trebuhu in drugi eseji
George Orwell
Svoboda ali suženjstvo?
17,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sanje
Zbirka Sanje
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-274-528-8
Naslov izvirnika Essays
Leto izdaje izvirnika 1939
Prevod Maja Ropret
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
230 g
205 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Z delom Svoboda ali suženjstvo? se odsunemo v izbor esejističnih preudarkov, ki se v izhodišču oprejo na Orwellovo (re)interpretacijo biblijske prilike, pravzaprav metafore nekritičnega sprejemanja družbenega obrazca, namesto da bi ga presekal s spremembo. Velikanovi zapisi secirajo neštetost ječ – nesvobodo govora, životarjenje proze v totalitar(istič)nih okvirih, pesimistične in etično manj uravnotežene teze kultnih del ipd.

Recenzija Bukla

Angleškega pisatelja Georgea Orwella (1903– 1950) seveda najbolj poznamo po njegovih znanstvenofantastičnih romanih (1984 in Živalska farma), v zadnjem obdobju pa so bila pri nas prevedena tudi njegova neleposlovna izpovedna dela, denimo Poklon Kataloniji in Na robu in na dnu v Parizu in Londonu. Zdaj smo dobili še prevod izbora njegovih esejev približno iz obdobja okoli druge svetovne vojne in med njo, v katerih bistroumni Orwell s svojim občutljivim pisanjem sega na različna področja, od rasizma in vprašanja vojnih zločincev pa vse do angažiranih literarnih kritik in primerjave osebnih stroškov za cigarete in nakupljene knjige. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je izdajanje več kot sedemdeset let starih esejev nesmiselno, so ti presenetljivo aktualni, saj se skozi njih razodeva, da živimo v precej podobnem času, kot so bila trideseta leta prejšnjega stoletja, ki so kulminirala v izbruh druge svetovne vojne.

Samo Rugelj, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...