Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zakaj otroci potrebujejo pravljice?

Jakob Streit
Zakaj otroci potrebujejo pravljice?

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Buča
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6704-48-9
Naslov izvirnika Warum Kinder Märchen brauchen
Leto izdaje izvirnika 1996
Prevod Tamara Laganin Kranjec

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 16 cm
260 g
69 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
književnost in jezikoslovje > knjige o knjigah
švicarsko leposlovje

Založnik o knjigi

Pravljice zmorejo v otroku oživeti tiste notranje svetove podob, ki oblikujejo otrokovo duševno telo prav tam, kjer je realen zunanji svet brez moči. Otroci naravnost prosijo za pravljice, saj je njihova duša lačna tega, da bi jo njene podobe notranje razgibale. Brez te hrane ostane otroška duša notranje topa, čustveno revna in negibna. Zato ima v današnjem hitrem stehniziranem svetu pravljica večje poslanstvo kot kdajkoli prej.
Zadnji pričevalci izročila bratov Grimm so gojili strahospoštovanje do pripovedk in pravljic vseh narodov in so besedila neokrnjena podajali naprej. Prepričani so bili, da je v pravljicah duhovno dobro, ki se mora ohraniti prihodnjim rodovom. Moralna podoba sveta pravljice ima moč, da vpliva na dušo, da postane dovzetna za strahospoštovanje in milost. V prizadevanju za dobrim se vžigajo sile volje.

Pravljice so gradbeni kamni človekove duše. Premagovanje zla skozi dramatiko pravljice je za otroka osvobajajoče.

Recenzija Bukla

Pravljice in pripovedke ne sodijo v stare, že pozabljene čase, ampak so imenitna snov za bogatenje otrokovega notranjega sveta, razlaga avtor te knjige. Duša sodobnega otroka, ki je obkrožen z vsemi možnimi tehničnimi inovacijami, v svojem bistvu namreč hrepeni po podobah, na katerih lahko gradi svoj čustveni svet. In, ne, dodaja avtor, prav nič narobe ni, če otroci – seveda jim morajo starši ali pedagogi to ustrezno podati; kako, jim avtor tudi nazorno razloži – v pravljicah spoznajo tudi zlo, ki je, konec koncev, sestavni del življenja. Zaradi vsega omenjenega, pojasnjuje Streit v tej poučni knjigi, ki odpira številne poglede na pomen pravljic za otrokov razvoj, ni vrednejšega od trenutka, ko nekdo od najbližjih otroku doživeto pripoveduje zgodbico, primerno za njegova leta. Vse drugo – od preveč kričečih animacij v risankah do filmov, zgoščenk in elektronskih igric – je samo slab (če ne celo neprimeren) nadomestek za otrokovo duhovno dobro. Kamen namesto kruha.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 110-111

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...