Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zaklad carja Radovana

Knjiga o človeku in usodi
Jovan Dučić
Zaklad carja Radovana

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-278-203-0
Naslov izvirnika Blago cara Radovana
Podnaslov izvirnika Knjiga o sudbini
Prevod Jaroslav Novak
Urejanje Alenka Veber

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13 cm
320 g
258 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji

O knjigi

Zaklad carja Radovana je zbirka leposlovnih esejev (prvič objavljena v piščevi izdaji leta 1932) s podnaslovom Knjiga o usodi. Zbirka vsebuje premišljevanja o bistvenih vidikih človekove usode. V slovensko izdajo smo vključili tudi nekaj esejev iz avtorjeve drobnejše zbirke Jutra sa Leutara (iz leta 1930) s podnaslovom Misli o človeku. V esejih premišljuje o velikih človeških temah (o sreči, ljubezni, prijateljstvu, mladosti in starosti, ženski, pesniku, … ter o človeških lastnostih (o sovraštvu, mirnosti, nečimrnosti, razočaranju …).

Ko Dučić pregleduje zaklade življenjske modrosti za različne človekove eksistenčne položaje, ohranjene v pisnih virih od antike do sodobnosti, jih opazuje z dušo pesnika in mimogrede odkriva prenekatere napredke krščanstva v etičnem razvoju. Pisec v svojih leposlovnih razpravah v pesniški govorici niza spoznanja, ki so uporabna pri presojanju človeka, zato v njih najdejo bralci vseh starosti pragmatično modrost za različne položaje življenja.

Recenzija Bukla

Jovan Dučić (1871– 1943), srbski pesnik (nekaj njegovih pesmi je prevedenih v knjigi Srbski modernisti iz leta 1981), esejist in diplomat, je začel kot pesnik (njegova prva pesniška zbirka je iz leta 1901), potem pa v letih prve svetovne vojne postal vpliven srbski zunanji poslanik, kasneje pa bil na mnogih diplomatskih funkcijah. Leta 1941 se je odselil v Ameriko, od koder je vodil ostro polemiko z jugoslovansko londonsko vlado zaradi njenega prikrivanja ustaškega genocida. Dučićeve eseje je priredil in prevedel Jaroslav Novak, ki je pri tem izhajal predvsem iz avtorjevega dela Knjiga o usodi, dodanih pa je še nekaj premišljevanj iz Dučićeve zgodnejše zbirke besedil. Zaklad carja Radovana tako prinaša deset esejev o klasičnih temah (o sreči, ljubezni, prijateljstvu, mladosti in starosti, pesniku, mirnosti, nečimernosti, sovraštvu in pa razočaranju), kakšen je dolg tudi petdeset strani, v katerih se Dučić kaže kot občutljiv in izobražen premišljevalec na eni strani ter virtuozen stilist na drugi. Obravnavane teme nam gibko preobrača in osvetljuje z raznovrstnih perspektiv ter tudi z uporabo raznovrstnih zgodovinskih virov. Eseji, ki so tudi danes povsem aktualni.

Samo Rugelj, Bukla 115

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...