Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Baladine in romance

Ignacy Karpowicz
Baladine in romance
34,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-231-964-9
Naslov izvirnika Balladyny i romanse
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Jana Unuk
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
830 g
629 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > fantazijski roman
poljsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Baladine in romance (2010) pripoveduje o človeških čustvih in nemožnosti srečne ljubezenske zveze, v njem pa poleg ljudi in bogov nastopajo tudi literarne fikcije, abstraktni pojmi in predmeti. Prvi del, Baladine, ki se dogaja na zemlji, predstavi vrsto junakov v težavnih ljubezenskih razmerjih. V središčnem delu romana se pisateljeva domišljija zaiskri v fantastičnem opisu eklektičnega neba v kriznem trenutku, ko se ukinja pekel, zapirajo nebesa, bogovi pa, tudi sami zapleteni v bolj ali manj posrečene medsebojne zveze, sestopajo na zemljo, v glavnem v deželo v akciji, dostopno po reklamno znižani ceni – Poljsko. V zadnjem delu, Romance, se njihove usode prepletejo s človeškimi in izkaže se, da božji poseg v svet ne more ničesar spremeniti na bolje. Pisatelj v bleščečih jezikovnih ognjemetih smeši stereotipe v predstavah o resničnosti, tudi tistih, povezanih z institucijami vsakdanjega življenja in aktualne družbe.

IGNACY KARPOWICZ (1976) je doslej napisal pet romanov, Švoh (2006), Čudež (2007), Geste(2008), Baladine in romance (2010) in Osti (2013), ter zvrstno nečist, na roman meječ potopis po Etiopiji Cesarjev novi cvet (in čebele), 2007. Prevaja iz angleščine, španščine in amharščine.

Recenzija Bukla

Poljski pisatelj mlajše generacije (1976) je cenjen tako pri bralcih kot kritikih, ki ga primerjajo s klasiki, kot sta Kundera in Bulgakov. Po prebranem jim lahko le pritrdimo, saj je roman prava literarna mojstrovina, kakršne v poplavi sodobnih del, ki večinoma le reflektirajo realnost, ne dobimo pogosto v roke. Dogajanje je postavljeno v današnjo Poljsko med običajne male ljudi, ki živijo zdolgočasena in prazna življenja. Izkaže se, da tudi v nebesih ni kaj dosti bolje, zato se bogovi odločijo za sestop. Po Poljski se tako naenkrat sprehajajo Jezus, Nike (tudi lastnica športne firme), Oziris in drugi, ki si želijo spremeniti stvari. Vprašanje pa je, ali jim bo tudi uspelo. Odlična družbenokritična, ironična, humorna in stilsko izpiljena zgodba, v kateri avtor posrečeno prepleta človeško, božansko in še kup poosebljenih literarnih junakov, abstraktnih pojmov in predmetov. Toplo priporočamo.

Kristina Sluga, Bukla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...