Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Deklica, ki je pila mesečino

Kelly Barnhill
Deklica, ki je pila mesečino
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Grlica
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-244-288-0
Naslov izvirnika The girl who drank the moon
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Ana Ambrož Strle
Urejanje Janja Remškar

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
420 g
306 strani
Tip knjige
mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
leposlovje > fantazijski roman
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

Prestrašeni prebivalci Protektorata verjamejo, da v gozdu živi zlobna čarovnica. V strahu so ji vsako leto žrtvovali najmlajšega otroka v mestu in upali, da so jo s tem pomirili. V gozdu je res živela čarovnica, vendar ni bila zla in ni jedla otrok. Vsako leto je rešila izpostavljenega otroka pred zvermi in mu poiskala prijazno družino v oddaljenem mestu ...

Nekoč je po naključju nahranila deklico - namesto z zvezdno svetlobo - z mesečno in s tem z naraščajočo čarobno močjo. Čarovnica Xan ni imela izbire. Ob pomoči majhnega zmajčka Fyriana in Glerka, močvirske pošasti z zlatim srcem, je sama vzgajala deklico Luno. Ko se je približeval Lunin 13. rojstni dan je Xan vedela, da se bo vse spremenilo. Deklica, ki je pila mesečino je bogat, osupljiv roman, ki preplete fantastično, domiselno, muhasto in avanturistično.

Avtorica je oblikovala svoje očarljive junake s premišljeno globino in z mesečino: srčno Xan, sposobno in ranljivo Luno, prijaznega Fyriana, ljubečega Glerka, pametnega Antaina, a tudi nekaj izredno zlih nasprotnikov. Deklica, ki je pila mesečino je ena izmed tistih izrednih in lepih zgodb, ki se čudežno znajdejo v vašem srcu. Dobitnica Newberyjeve medalje za najvidnejšo otroško knjigo 2017.

Recenzija Bukla

V Protektoratu, temačnem mestu na robu zamočvirjenega gozda, je vladal vrhovni starosta Gherlan, ki je s pomočjo zlobnih starešin desetletja ustrahoval revne meščane. Ti so, večinoma brez pritoževanja, vsako leto žrtvovali najmlajšega otroka, da so ga vodje prepustili gozdni čarovnici na milost in nemilost. A nekega dne se je mlada mati glas­no in močno upirala, ter s svojo norostjo vse tako osupnila, da so jo zaprli v kamniti stolp, njeno hčerko, drobno temnolaso dojenčico, pa vseeno pustili na gozdni meji. Temu žrtvovanju je prvič prisost­voval tudi mladi Antoin, nečak vrhovnega staroste, ki edini ni videl pravega smisla v takšnem početju. Stara čarovnica Xan je te otroke vsako leto rešila pred gozdnimi zvermi, jih nahranila z zvezdno svetlobo in odnesla k družinam na drugi strani gozda, v bolj srečno Svobodno mesto, toda temnooke deklice z materinim znamenjem na čelu ni mogla predati naprej. Obdržala jo je v svoji hiši v gozdu in jo nehote napojila s čarobno mesečino. Poimenovala jo je Luna, divja deklica pa je tako odraščala ob pešajoči čarovnici, v družbi pesniško navdahnjene močvirske pošasti in drobnega letečega zmaja. Lunina magična moč se je razraščala in Xan je vse bolj skrbelo … Bo deklica zmogla nadzirati svoj magični dar in kdaj ji bo lahko povedala o njeni družini in zatiranju v njenem mestu … Večplastna napeta pripoved bo navdušila ljubitelje fantastičnih zgodb vseh generacij, čarobno stkani literarni junaki so ogreli tudi mednarodno žirijo, ki je knjigi podelila Newberyjevo medaljo za najvidnejšo otroško knjigo leta 2017, po njej pa že snemajo tudi film.

Renate Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...