Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Divji potep skozi noč

Walter Moers
Divji potep skozi noč

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-274-329-1
Naslov izvirnika Wilde Reise durch die Nacht
Leto izdaje izvirnika 2001
Prevod Stana Anželj
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
500 g
223 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
leposlovje > pustolovski roman
leposlovje > fantazijski roman

Založnik o knjigi

Po zamonijskem ciklu se Walter Moers slovenskim bralcem predstavlja z nenavadnim eksperimentom. Potem ko ga je prevzela ilustracija francoskega risarja Gustava Doréja (1832– 1883) k pravljici Charlesa Perraulta, mu zamisel, da bi "obesedilil ilustracije", kakor sam pravi v spremni besedi k pričujoči knjigi, ni dala miru. Nastal je roman Divji potep skozi noč po enaindvajsetih risbah tega najuspešnejšega ilustratorja devetnajstega stoletja, ki jih je Moers odbral iz Doréjevih znamenitih ilustriranih del, od katerih bodo nekatera dobro znana tudi slovenskim bralcem, denimo Gargantua in Pantagruel, Don Kihot in Biblija.

V romanu Divji potep skozi noč spremljamo dvanajstletnega Gustava, ki bi v življenju rad postal umetnik: risar in slikar. Ker ob fantastičnem srečanju s Smrtjo noče na njeno željo kar takoj "izpustiti duše", se pogodita, da bo v eni noči opravil šest nalog. Gustava čaka najmanj toliko razburljivih pustolovščin, med katerimi rešuje golo devico, sreča svojo sanjsko princeso, potuje z govorečim konjem po imenu Pančo Sansa, ugiba imena veleskrivnostnih velikanov, izdere zob Pošasti Resnično Apokaliptično Strašne Eksistence, se spusti skozi galaktični kanal v prihodnost in še marsikaj drugega, dokler se na koncu znova ne snide s Smrtjo.

Fantastično pisanje, ki se skozi vsakdanja vprašanja nastopajočih humorno in tudi melanholično dotika filozofskih premislekov o življenju, sanjah, vesolju, odraščanju in kritiki drugih.

Recenzija Bukla

Moersa, enega najuspešnejših in najbolj ustvarjalnih nemških avtorjev, ki je obenem tudi stripar in ilustrator, v slovenščini že dobro poznamo po romanih, ki se dogajajo v izmišljeni deželi Zamoniji (13 ½ življenj kapitana Sinjebradca in Labirint sanjajočih knjig). V Divjem potepu skozi noč iz leta 2001 pa se je Moers lotil drugačnega izziva. Svojo zgodbo – o njej piše tudi v spremni besedi izdaje iz leta 2013, po kateri je narejen slovenski prevod – je namreč zasnoval ob enaindvajsetih risbah Gustava Doréja, najslavnejšega ilustratorja 19. stoletja. Ta je v svojem času ilustriral tako Biblijo kot svetovne klasike od Cervantesa do Balzaca. Glavni junak Moersove pripovedi je tako dvanajstletni Gustav, ki bi rad postal velik risar, pred tem pa se mora preživeti velepustolovščino, ki vključuje skrivnostne velikane, siamske dvojčke, velepošasti, devico in sanjsko princeso ter galaktični kanal in celo njega samega. Splet domišljije brez meja, poln humorja in napetosti ter nenadnih dramatičnih preobratov.

Samo Rugelj, Bukla 107-108

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...