Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Klic orožja

Prva knjiga trilogije Prvi zakon
Joe Abercrombie
Klic orožja
37,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Srednji svet
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-4704-6
Naslov izvirnika The blade itself
Leto izdaje izvirnika 2006
Prevod Sergej Hvala
Urejanje Nataša Müller

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
650 g
581 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > fantazijski roman
britansko leposlovje

Založnik o knjigi

Vojna trka na vrata Unije. Z ene strani severno provinco Anglejo oblegajo severnjaki pod vodstvom okrutnega kralja Bethoda, na jugupa si hočejo sosedje Gurki priključiti mesto Dragosko. V takšnem svetu skušajo preživeti inkvizitor Glokta, po letih ujetništva pohabljena,brezzoba senca nekdanjega junaka, barbar Logen Devetprsti, strah in trepet Severa, ter razvajeni in sebični mečevalec Jezal dan Luthar.

Pripoved, polna preobratov, duhovitih dialogov, spletk, zavezništev, izdajstev, bitk in zahrbtnih likov, ki vlečejo niti iz ozadja.

Britanec Joe Abercrombie (1974) je leta 2006 objavil prvenec Klic orožja, ki je prerasel v trilogijo Prvi zakon. Bralce in kritike je navdušil z domiselno zgodbo, dovršeno oblikovanimi liki in pronicljivim črnim humorjem. Trilogijo so doslej prevedli v14 jezikov. Danes Abercrombie z devetimi napisanimi romani ni več obetaven mlad pisatelj, temveč eden vodilnih avtorjev fantazijske književnosti.

Recenzija Bukla

Nekje do devetdesetih let prejšnjega stoletja je bilo ob prihodu nove fantazijske knjige dokaj varno staviti, da bo vsebina platnic ponudila jasne, pozitivno opredeljene junake v vidno razmejenem svetu, kjer si lahko enostavno potegnil ločnico med dobrim in zlim. Nato se je zgodil George R. R. Martin. Z Igro prestolov je ponudil neusmiljen boj za oblast s protagonisti, ki niso izbirali sredstev za uresničitev svojih dejanj. Namesto idealiziranih, moralno sterilnih zgodb in junakov se je uveljavil trend, ki je v ospredje potisnil moralno oporečne like v zgodbi, kjer nisi mogel biti več prepričan, da bo »dobro« vedno nadvladalo »slabo«. Dobrih deset let nazaj je trg fantazijske književnosti preplavil novi val piscev, ki svojega navdiha niso črpali le iz Tolkiena, ampak so se navduševali nad upodobitvijo krute realnosti v Martinovi mojstrovini. Britanec Joe Abercrombie je bil eden izmed njih in je z leta 2006 izdanim prvencem Klic orožja (The Blade Itself) nemudoma postal zvezda ljubiteljev te književne zvrsti. S samosvojo vizijo je premaknil meje žanra in v njem pustil neizbrisljiv pečat.
Čeprav Klic orožja kaže zametke v zvrsteh herojske in epske fantazije, že hitro uvidimo, da se bo Abercrombie poigraval z ustaljenimi tropi. Moč avtorjevega pisanja ni le v tem, da ponuja razdelan svet in domiselno zgodbo (v ospredju je zveza provinc Unija, kjer na mejah z njenimi sosedami nevarno tli – ta prvotni okvir pa se kasneje večplastno in nepredvidljivo zaplete), ampak zna vzpostaviti barvite like, katerih agenda ni nazorno določena. Dogajanje večinoma spremljamo skozi zorni kot treh osred njih protagonistov. Logan Devetprsti je barbarski, krvoželjni bojevnik, nagnjen k nasilju. Plemič Luthar je sebični in nezreli mečevalec, ki se nevoljno pripravlja na turnir. Pohaba inkvizitor Glokta je potem, ko je bil nekoč eleganten junak, sedaj po letih mučenja v ujet ništvu mučitelj sam. Vsi trije imajo več vpraš ljivih lastnosti kot dobrih, a zaradi dovr šene karakterizacije hitro stopiš na njihovo stran. Poleg umazanih spletk in neizpros nih situacij je zaščitni znak serije cinizem, ki vključuje obilico črnega humorja. Center sled njega je predvsem pokvečeni Glokta, ki ob podobno bistrem umu nekoliko spominja na Tyriona iz Igre prestolov in velja za enega bolj slikovitih likov tovrstne literature.
Prevod je delo Sergeja Hvale, ki je odlično poslovenil že »poetično« spisane Kraljemorčeve kronike Patricka Rothfussa, tokrat pa je uspešno ohranil jedki in zajedljivi slog izvirnika. Klic orožja je vrhunsko delo sodobne fantazije za odrasle, ki bo kot nalašč za vse, ki obožujejo pisane ali ekranizirane podobe iz Sedmih kraljestev. Niz vsebuje sedem knjig, prvotno trilogijo, tri samostojna nadal jevanja in zbirko kratkih zgodb. Prevod nas lednje knjige je že v delu.

Aleš Cimprič, Bukla 136

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...