Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Na vešalih

Druga knjiga trilogije Prvi zakon
Joe Abercrombie
Na vešalih
39,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Srednji svet
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-5204-0
Naslov izvirnika Before they are hanged
Leto izdaje izvirnika 2007
Prevod Sergej Hvala
Urejanje Darja Marinšek

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
660 g
592 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > fantazijski roman
britansko leposlovje

Založnik o knjigi

Unijo je zajela vojna. Severnjaki so prekoračili mejo z Anglejo in sejejo smrt levo in desno. Na jugu se obmorsko mesto Dagoska le s težavo upira neštetoglavi gurski vojski. Unijskim četam poveljujejo nesposobneži in preračunljivci, kraljevi dvor je prežet s spletkami. Zadnje upanje dežele tako leži v četici čudakov, ki jo mahajo neznano kam po neznano kaj – če prej ne podležejo eni od številnih ovir, ki jim ležijo na poti.

o avtorju

Britanski pisatelj Joe Abercrombie je leta 2006 objavil prvenec Klic orožja, ki je prerasel v trilogijo Prvi zakon. Bralce in kritike je navdušil z domiselno zgodbo, dovršeno oblikovanimi liki in pronicljivim črnim humorjem. Danes Abercrombie z devetimi napisanimi romani ni več obetaven mlad pisatelj, temveč eden vodilnih avtorjev fantazijske književnosti.

Recenzija Bukla

Pa jo imamo. Drugo knjigo trilogije Prvi zakon namreč, ki velja za eno od najodmevnejših sodobnih fantazijskih serij za odrasle. Med bralci in kritiki enoglasno dobro sprejeti roman, ki si je naslov izposodil iz citata Heinricha Heineja »Odpuščajmo sovražnikom, ampak šele, ko so na vešalih,« se neposredno navezuje na Klic orožja. Nad Unijo so se zgrnili oblaki vojne, obramba dežele pa je prepuščena nesposobnim in vase zagledanim poveljnikom, ki menijo, da je vojna le razburljiva avantura. No, bralci prejšnjega dela že dobro veste, kaj bojevanje pomeni v Abercrombiejevem svetu: krvavo klan­je, kjer idealistične predstave hitro čaka bridki konec. Dogajanje, ki ga spremljamo skozi več pripovednih likov, je tokrat osredotočeno na tri dele. Pohabljeni inkvizitor Glokta dobi nalogo, naj se nemudoma odpravi v mesto Dagoska in tam prevzame poveljstvo ob prihajajočem obleganju. Vendar delo ne bo lahko, saj je med trenutnimi voditelji verjetno izdajalec. Ta čas na severu major West okusi moč Severnjakov, ki so vzpostavili mogočno vojsko. Unije očitno ne čaka nič kaj svetla prihodnost, zato Bayaz, Prvi med magi, zbere četico (anti)junakov s katerimi se odpravi na »kvest«. A brez panike, Abercrombie to klasično izročilo fantazijske literature, ki jo je premočno zacementiral Gos­podar prstanov, izjemno parodira: junaki so bolj čudaki (barbar Logen Devetprsti, »najbolj nevaren človek severa«; Ferro, prebegla sužnja in »najbolj osovražena ženska juga«; in plemič Jezal, »najbolj sebičen Unijevec«), zadani pohod pa se dogaja v stilu »mahnejo jo neznano kam, po neznano kaj – če le ne bodo prej podlegli številnim oviram«, kakor lahko posrečeno preberemo na ovitku. Skratka, prvovrstno fantazijsko branje, ki v mojstrsko realiziranem svetu šokira s svojo zahrbtnostjo in krutostjo, a ga hkrati preveva obil­je črnega humorja – barviti junaki, ki pogosto ne vedo, kaj je prav in kaj narobe, pa vam hitro zlezejo pod kožo. Odličen prevod letošnjega največjega fantazijskega naslova pri nas.

Aleš Cimprič, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...