Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Revolveraš

Temni stolp, knj. 1
Stephen King
Revolveraš
14,99 € 14,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,45 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Hiša knjig, založba KMŠ
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7052-50-3
Naslov izvirnika The gunslinger
Leto izdaje izvirnika 1982
Prevod Anja Bakan
Urejanje Maja Brodschneider Kotnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
280 g
272 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > fantazijski roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Mož v črnem je bežal čez puščavo in revolveraš mu je sledil. Tako se začenja saga o Rolandu Deschainu iz Gileada, zadnjem še živečem revolverašu v magičnem vzporednem svetu, ki pa v nekaterih pogledih srhljivo spominja na našega. Rolandov edini cilj je ujeti moža v črnem in obvarovati sloviti Temni stolp, središče vseh vesolj, preden bo prepozno.
Njegov svet je, kot pravijo, že šel naprej. Vojne so iztrebile številna mogočna ljudstva, celotna mesta so izginila brez sledu, še celo sonce včasih vzhaja na severu in zahaja na vzhodu.

Revolveraš je prva knjiga v seriji Temni stolp, epski pripovedi o večnem boju med dobrim in zlom, v kateri se prepletajo številni literarni žanri in ki velja za magnum opus Stephena Kinga

"Genialna in naravnost mojstrsko spisana pripoved … ne boste se je mogli naužiti!"
– Booklist

"Osupljiva, neverjetna zgodba, ki bralca posrka naravnost vase."
– Milwaukee Sentinel

Recenzija Bukla

O Stephenu Kingu je bilo že marsikaj izrečenega, še več pa je neizrečenega ali površno predstavljenega. Mačje pokopališče je morda tisto delo, ki ga poznajo v slehernem kotičku zahod­nega sveta, morda pa je to tudi delo, zaradi katerega pisatelja prehitro in prepotentno odpišejo. Že res, da je okronan kot kralj grozljivk, toda King je veliko veliko več.
Odkar vem zanj, odkar me je izvlekel iz živega blata bralske otopelosti, si želim, da bi slovensko bralstvo dobilo dve njegovi deli.
Davnega leta 1982 je izšla zbirka štirih novel Different Seasons, razdeljena na štiri letne čase upanja, pokvarjenosti, nedolžnosti in novega rojstva. Marsikomu to ne pove veliko, se pa zadeva obrne, če dodaš še naslove zgodb: Rita Hayworth and Shawshank Redemption, Apt Pupil, The Body in The Breathing Method. Po prvi noveli so pos­neli film Kaznilnica odrešitve, ki je že leta na samem vrhu najboljših filmov vseh časov, po drugi Vzoren učenec, po tretji pa Stand by Me oziroma Ostani z menoj. Četrto novelo naj bi za film priredili leta 2020. Filmi so izvrstni, zgodbe mojstrske. Če bi jih bilo mogoče nastrgati, bi dobili polno okusnih citatov. Morda bodo nekega dne za nas spregovorile tudi slovensko.
»Mož v črnem je bežal čez puščavo in revolveraš mu je sledil.«
Z monumentalnim opusom The Dark Tower oziroma Temni stolp, ki se razteza čez tri desetletja, sem se začel spoznavati relativno pozno. Prvo knjigo, The Gunslinger (Revolveraš), sem imel v domači knjižnici verjetno več kot dvajset let, preden sem z nje končno spihal prah. Ne toliko zato, ker mi fantazijski žanr ni blizu, ampak ker sem to sorazmerno kratko uvodno zgodbo nekajkrat odložil. Ni in ni stekla. S Kingom sem se ukvarjal tudi študijsko, zato Temnemu stolpu naposled nisem mogel uiti, saj je neločljivo vraščen v številna njegova druga dela. Ko sem se otresel prvotne sramežljivosti in sem pometel z dvomi, sem se podal na to izjemno pot, se prepustil veličastni sagi o Rolandu Deschainu iz Gileada, zadnjem še živečem revolverašu v magičnem vzporednem svetu, ki v nekaterih pogledih srhljivo spominja na našega. In nisem niti za trenutek obžaloval.
Zgodba, ki se razteza čez osem knjig (in eno novelo) ter več kot štiri tisoč strani, je epska pripoved o večnem boju med dobrim in zlim (pogosta tema Kingovih knjig), v kateri se poleg izjemne simbolike prepletajo različni literarni žanri. King je navdih za ta vzporedni svet dobil v pesmi Childe Roland to the Dark Tower Came Roberta Browninga, pri tem pa ne moremo iti mimo Gospodarja prstanov in špageti vesternov s Clintom Eastwoodom na čelu.
Novica, da so v prevodu izdali prvi del Temnega stolpa, me je izjem­no razveselila. Zlasti ker nameravajo v slovenščini izdati vse knjige. Izjemno pogumno, vendar dobrodošlo. Takšna epska pripoved mora doseči čim več bralcev. In zelo verjetno jih tudi bo, saj bo z napovedano serijo – Amazon je namreč naročil pilotno epizodo – saga prav gotovo dobila nov zalet. Knjige bo prevajala Anja Bakan in lahko se ji samo priklonim, saj je nikakor ne čaka lahko delo, toda po prvih prebranih straneh lahko rečem, da se je zadeve lotila resno. Za celotno serijo je napisana zajetna, 600-stranska konkordanca z opisi simbolov, povezav, krajev in oseb, zaradi česar jo lahko postavimo ob bok Pesmi ledu in ognja. In tudi prevajanje ne bo nič lažje.
»Revolveraš je sanjal svoje dolge sanje o Temnem stolpu, kamor bo nekega dne prišel ob mraku in pristopil, zatrobil v rog ter se podal v neko nepredstavljivo poslednjo bitko.«

Damjan Zorc, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...