Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Svet ledu in ognja

Še nezapisana zgodovina Zahodnjega in Igre prestolov
Linda Antonsson, Elio M. Garcia Jr., George R. R. Martin
Svet ledu in ognja
39,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Srednji svet
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4086-3
Naslov izvirnika The world of ice and fire
Prevod Boštjan Gorenc
Urejanje Nika Sorman

Tehnične lastnosti
trda vezava
31,5 x 23,5 cm
1.660 g
326 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
leposlovje > fantazijski roman

Povej naprej

O knjigi

Če je zgodovina predgovor, potem si mojstrovina Georgea R. R. Martina – najbolj domiselna in zabavna fantazijska saga našega časa – zasluži spodoben uvod. Naposled je tu v podobi Sveta ledu in ognja. Bogato ilustrirana knjiga, ki vsebuje več kot 170 izvirnih barvnih umetnin, je izčrpna zgodovina Sedmih kraljestev. Bralcem prinaša slikovita pričevanja o epskih spopadih, trpkih rivalstvih in drznih uporih, ki so privedli do dogodkov v zbirki Pesem ledu in ognja ter HBO-jevi nadaljevanki Igra prestolov. Pred vami je plod dolgoletnega sodelovanja med Martinom in ustanoviteljema priljubljenega ljubiteljskega spletišča Westeros.org, Eliom M. Garcío jr. in Lindo Antonsson, bržda edinima osebama, ki poznata ta svet skoraj tako nadrobno kot njegov vizionarski stvaritelj.
Med platnicami boste našli nakopičeno znanje, učenjaške domneve ter iz roda v rod prehajajoče ljudske pripovedke moistrov in septnikov, maegov in pevcev. Kronika sega od zornega veka do veka junakov; od prihoda Prvih mož do izkrcanja Aegona Zavojevalca; od Aegonovega stvarjenja železnega prestola do Robertovega upora in padca Norega kralja, Aerysa II. Targaryena, ki sta sprožila »današnje« borbe Starkov, Lannisterjev, Baratheonov in Targaryenov. Svet ledu in ognja je nepogrešljiv spremljevalec Martinovega genialno zasnovanega sveta in dokaz, da je pero dejansko močnejše od vihre mečev.

Recenzija Bukla

Poleti je minilo 21 let, odkar je knjižne police zavzela obsežna knjiga A Game of Thrones (Igra prestolov). Verjetno takrat niti njen tvorec, ameriški pisatelj in scenarist George R. R. Martin ni slutil, v kak šen popfenomen se bo razvilo njegovo videnje neizprosnega boja za oblast v fantazijski, srednjeveško obarvani družbi, navdihnjeni po vrsti zgodovinskih dogodkov, kot je denimo t. i. vojna rož oz. vrtnic, ki je zaznamovala boj za angleško krono v 15. stoletju. Roman in njegova nadaljevanja so postregli s številnimi junaki, deželami, kraji in razdelano zgodovino sveta. Martinu je uspelo ustvariti ogrodje zgodbe, ki deluje tako polno, da se zdi, da njegov svet živi in obstaja tudi zunaj pripovednih tokov osred njih junakov. Njegovo občasno že kar pikolovsko ukvarjanje s podrobnostmi je dalo gradivo tako za zgodovinski pregled dogodkov kot za popis posameznih ozemelj in tamkajšnjih prebivalcev. Martinu sta pri pisanju pričujoče »strokovne monografije« pomagala ustanovitelja priljubljene ljubiteljske spletne strani westeros.org, kjer se o Pesmi ledu in ognja najde toliko informacij, da jih verjetno ne pozna niti avtor sam :).
Obsežno delo v trdi vezavi velikega formata ponuja obilico branja slehernemu navdušencu, ki ga bo razveselila tudi bogata slikovna oprema. Jedro pa kljub vsemu tvori obširen popis vsega, kar ste hoteli vedeti o Igri prestolov, pa niste mogli nikogar vprašati. Zapis je sestavljen dvodelno. Prvi del zajema splošen oris zgodovine, od zornega veka in prihoda prvih mož prek biografij vseh Targaryenskih kral jev do njihovega padca in dobe vladavine kralja Roberta Baratheona. Drugi del pa nas seznani z geografskimi regijami in predstavi tamkajšnje rodbine, ljudstva, šege in ostale zanimivosti. Delo je zgoščeno, polno informacij, a hkrati ostaja berljivo. Ne gre namreč za tipično enciklopedično formo, ampak je predstavljeno v obliki učenjaškega dela, ki ga je napisal moister v Citadeli tik pred dogodki, ki se začnejo s prvo knjigo oziroma prvo sezono TV-serije. Moister se pri tem nanaša na različne vire, tuhta o njihovi verodostojnosti ter ponuja po njegovem mnenju najbolj verjetne razlage. Posledično branje vzbudi prijeten občutek »avtentičnosti«, kljub naphanosti s podatki pa je primerno klasičnemu »sprehodu« od prve do zadnje strani ali pa referenčnemu čtivu snovi, ki vas tisti trenutek zanima.
Svet ledu in ognja ob izvrstnem prevodu Boš tjana Gorenca priporočam vsem, ki si želijo poglobiti poznavanje tega izmišljenega sveta, pa tudi tistim, ki bi radi ob čakanju na naslednjo knjigo obnovili spomin, ali onim, ki jih ob gledanju serije zaradi skrčenosti medija zanimajo ozadja ali določene, tam bežno načete teme. Sam sem bil presenečen, kako me je posrkalo v targaryenski ples zmajev. Njihova vladavina je bila prav tako napeta, krvava, zahrbtna in polna izdajstev ter prešuštev kot »zdajšnja« igra prestolov. Skratka, imenitna knjiga, ki je kot nalašč za darilo ljubiteljem papirnate ali igrane Igre prestolov ob prihajajočih praznikih.

Aleš Cimprič, Bukla 137

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...