Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vranja šesterica

Vranja šesterica, knj. 1
Leigh Bardugo
Vranja šesterica
27,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Srednji svet
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-01-5366-5
Naslov izvirnika Six of Crows
Podnaslov izvirnika Six of Crows, Book One
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Andrej Hiti Ožinger

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 14 cm
471 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > fantazijski roman
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

Novi fantazijski romani ─ svetovne uspešnice.
Priljubljena ameriška pisateljica Leigh Bardugo se je kmalu po izidu romana Vranja šesterica, umeščenega v fantazijski svet Griševskega vsemirja, znašla na vrhu lestvic najbolj prodajanih knjig New York Timesa. Ta jo je uvrstil tudi na seznam pomembnih knjig leta 2015. Z brezkompromisno akcijsko poslastico o šestih nevarnih izobčencih in eni nemogoči nalogi je bliskovito osvojila ljubitelje fantazijske književnosti po vsem svetu.

Recenzija Bukla

Potem ko se je nedavno odvrtela zad­nja epizoda fenomena Igra prestolov, televizijske hiše skušajo vrzel napolniti z napovedmi novih fantazijskih serij. Na začetku letošnjega leta je Netflix razveselil fane Griševskega vsemirja (Grishaverse), da so odobrili snemanje nadaljevanke v osmih delih. Več kot trije milijoni prodanih izvodov knjižne serije v Izraelu rojene ameriške pisateljice, ki za zdaj obsega šest izdanih naslovov, zagotavlja močno (in po odzivih na spletnih portalih precej vneto) bazo, ki komaj čaka, da svoje priljubljene junake zagleda še na malih zaslonih. Griševsko vsemirje se je leta 2012 pričelo z romanom Senca in kost (Shadow & Bone), prvim delom istoimenske trilogije, ki nam je predstavil po carski Rusiji navdihnjen izmišljen svet. Šlo je za tipično young adult fantazijo o dekletu, ki odkrije svoje magične sposobnosti, je namreč griša, in postane pomembna tehtnica v državljanski vojni, ki grozi deželi. Lahkotno berljiva zgodba je spretno lovila ravnotežje med avanturo in spopadi, romanco in prijateljstvi, tako da njen uspeh ni bil presenečenje. Je pa že takrat avtorica nakazovala, da je ni strah raziskovati temačnih delov človeške duše, ki pridejo do izraza v Vranji šesterici, prvem delu pričujoče duologije in prvim avtoričinim delom v slovenščini. Čeprav je roman umeščen v isto vesolje, vpelje novo lokacijo in protagoniste, tako da branje prejšnjih knjig ni potrebno (le novinec bo potreboval dalj časa, da se »udomači« v okolje, poznavalce pa bo razveselilo nekaj cameov). Tudi tokrat so junaki starejši najstniki, a ton knjige je tako snovno kot jezikovno zrelejši in presega okvire mladinske fantazije (podobno kot s kasnejšimi deli Massova razvije svojo serijo Stekleni prestol). Posledično Vranja šesterica s svojo pikrostjo, ciničnostjo in črnohumornimi vložki kar sama od sebe potegne vzporednice z avtorji, kot sta denimo Joe Abercrombie in Scott Lynch. Še posebej, ker so osrednji junaki to pot antijunaki. Kriminalci, otroci ulice, bivši sužnji ali zaporniki, ubežniki ali žrtve mladoletne prostitucije, ki jih združi naloga: vdreti v strogo zavarovano utrdbo. Nekakšna misija nemogoče v stilu Oceanovih 11 z nastopajočimi, ki jih poveže pohlep, obup ali morda spoznanje, da jih ob smrti nihče ne bo pogrešal. Pisateljica osrednjo nit vije okoli razmerij, ki se vzpostavijo v skupini. Vprašanja medsebojnega zaupanja zapletajo njihova pogosto nasprotujoča, celo sovražna si mnenja in tudi – spolnoraznovrstni – romantični vzniki. Raznoliki (od hladnokrvnega in genialnega vodje do tihe, neopazne zmikavtinje, od grišinje do bojevnika zapriseženega lovljenju griš …) in tudi s pomočjo retrospektivnih vložkov sijajno razviti liki so srž privlačnosti romana. V njih tli nekaj mračnega, preganjajo jih lastni demoni, kar jih naredi za nepredvidljive. To pa dodatno poudari atraktivnost že tako napete zgodbe. Odlična fantazija, katere zaključni del, Pokvarjeno kraljestvo, pri nas izide že oktobra letos.

Aleš Cimprič, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...