Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Inženir človeških duš; 1. del

Entrtejnment na stare teme življenja, žensk, usode, sanjaštva, delavskega razreda, kifeljcev, ljubezni in smrti
Josef Škvorecký
Inženir človeških duš; 1. del
24,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-261-312-9
Naslov izvirnika Príbeh inženýra lidský duší
Leto izdaje izvirnika 1977
Prevod Jernej Juren
Urejanje Matic Pavlič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
610 g
367 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
češko leposlovje

O knjigi

Inženir človeških duš je grenko-sladki roman o življenjskem romanju Dannyja Smirickega, češkega pisatelja, ki po sovjetski okupaciji Češkoslovaške emigrira v Kanado. Tam postane profesor ameriške literature na univerzi v Torontu in priljubljen član češke emigrantske skupnosti. Uživa v svojem varnem, mirnem življenju in hkrati obuja spomine na najrazličnejše totalitarizme 20. stoletja, v katerih je bil prisiljen živeti. A kljub vsem grozotam, ki jim je doživel, glavno vlogo v njegovih zgodbah vedno igrajo dekleta. Inženir človeških duš je roman o ljubezni do življenja. Ali kot pravi njegov podnaslov: entertejnment na stare teme življenja, žensk, usode, sanjaštva, delavskega razreda, kifeljcev, ljubezni in smrti.

Recenzija Bukla

Za obsežni roman je bil češki pisatelj Josef Škvorecký, ki je po vdoru sovjetske vojske leta 1968 je emigriral v Kanado, nominiran za Nobelovo nagrado. Roman je izšel v dveh knjigah, ki sta razdeljeni na posamezna poglavja, poimenovana po velikanih literature; prvoosebni pripovedovalec Danijel je namreč češki emigrant, ki na univerzi v Torontu poučuje ameriško literaturo. V počasnem tempu se izmenjujejo trije osrednji pripovedni tokovi. Izhodišče je popisovanje profesorskega vsakdana; lucidna tipologija študentk, zmehčana z erotičnim pridihom, bo najbrž spravila v hehet marsikaterega bralca, ne le komparativistov. Na dogajanje v učilnici, vsakič alegorično zgoščeno okoli obravnavanega literarnega dela, se asociativno lepijo spomini na življenje na Češkem, začenši z nemško okupacijo, v katere se vpletajo tudi pisma prijateljev. Tretji tok pa je ironični portret češke emigrantske skupnosti, ki je duhovito zapisan v pošvedrani amerikanščini; tako kot jezik je tudi njihova »zahodna« eksistenca še vedno prepletena s »totalitarno materinščino«, ki jih kot zapuščeni ljubimec zalezuje v obliki (namišljenih) vohunov penzionistov.

Maša Ogrizek, Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...