Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Izbrana pisma

Srečko Kosovel
Izbrana pisma
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Klasiki Kondorja
Leto izdaje 2006
ISBN 86-11-17385-6
Izbor Ludvig Hartinger
Spremna beseda Aleš Berger, ... [et al.]
Urejanje Aleš Berger, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
trda vezava
324 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
leposlovje
biografije in spomini

Povej naprej

Recenzija Bukla

Na literarne začetke Srečka Kosovela (1904–1926) je vplivala slovenska moderna z impresionizmom, v njegovi tedanji poeziji pa so prevladovali motivi kraške pokrajine, matere in smrti. Pozneje se je s svojim delom močno približal ekspresionizmu in razvil vizionarno, družbeno in versko tematiko z osrednjo idejo o osebni in kolektivni apokalipsi, ki je nosila v sebi očiščenje krivde in stvarjenje novega erosa. Zadnji dve leti svojega prezgodaj ugaslega življenja je posvetil razvijanju t. i. konstruktivizma, pesmi iz tega obdobja (konsi) pa so bile po njegovi smrti izdane v zbirki Integrali 26.
Celotna korespondenca Srečka Kosovela, ki jo je pripravil in komentiral dr. Anton Ocvirk, obsega 227 enot, od pisem, razglednic in dopisnic do lističev ali osnutkov. Pričujoči izbor sledi Ocvirkovemu natisu pisemskih besedil, saj je bilo mogoče v izvirniku pregledati samo del pesnikove korespondence. V prilogi je reproduciranih dvanajst doslej neobjavljenih razglednic, ki jih je Kosovel napisal kot dijak in nato študent iz Ljubljane domačim v Tomaj. Ti priložnostni dopisi dodatno pričajo o tesni in topli povezanosti njihove družine, obenem pa razkrivajo še kak zanimiv drobec iz let pesnikovega odraščanja.
Kosovelova pisma ostajajo izjemno zanimiva in dragocena po dokumentarni in tudi literarni plati. So avtentična pričevanja o okoliščinah, v katerih je živel, o izobraževanju, literarnem delu, pa tudi o različnih stanjih njegovega duha.

Eva Vrbnjak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...