Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kmalu nasvidenje

Markus Werner
Kmalu nasvidenje

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba KUD Sodobnost International
Zbirka Horizont
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7132-01-4
Naslov izvirnika Bis bald
Leto izdaje izvirnika 1992
Prevod Slavo Šerc

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 14 cm
310 g
175 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
leposlovje > leposlovni roman
švicarsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Lorenz Hatt na dopustu v Tuniziji utrpi srčni infarkt. Po vrnitvi v Švico sicer okreva, a kaj kmalu se mu stanje poslabša. Odtlej tiči doma, čaka in upa na rešitev. Mučno čakanje prekinjajo pomenljivi pogovori z gospodinjsko pomočnico in obiski neznanega, tihega gosta, ki mu Lorenz pripoveduje o sebi in svojem življenju ter mu pri tem na široko odpre srce. Med branjem se zavemo, da Lorenz Hatt govori o vseh nas: o našem čakanju, omahovanju, o naših upih in vdanosti v usodo, o naših stiskah ter o našem hrepenenju po življenju.

o avtorju

Markus Werner (1944–2016) je eden najodličnejših avtorjev sodobne švicarske literature, ki v svojih delih – napisal je sedem romanov – mojstrsko analizira sodobno družbo. Podton njegovih razmišljanj bi lahko povzeli z besedami »življenje je nepomembno, nično in šele smrt naredi življenje pomembno«. Wernerjev prefinjeni pripovedni slog bralca povsem očara: kljub resnosti tematike je njegova pisava ironična in polna iskrivega humorja, hkrati pa s presunljivo jasnostjo razkriva najgloblje vzgibe za naše (ne)delovanje.

Recenzija Bukla

»Bolezen ni nesreča, temveč možnost, da se prekine in pretehta običajno živ­ljenje,« je citat, ki najbolje opiše vsebino tega romana švicarskega avtorja Markusa Wernerja iz leta 1992. Zgodbo o svojem življenju prvo­osebno pripoveduje Lorenzo Hatt. Pozorni bralec bo opazil, da se ime glavnega lika pojavi šele na sredini knjige, priimek pa le malo prej. Tudi sicer konkretnih podatkov o Lorenzu v knjigi izvemo bolj malo in še to na kasnejših straneh. Poudarek je predvsem na njegovem razmišljanju o dogajanju, njegovem odnosu do sveta, sebe in življenja. Ta roman za današnji (pre)hitri svet ni enostavno branje, saj se v njem ne zgodi prav veliko, ni pa tudi pretiranih čustev, temveč vlada občutek neke empatije. Lorenzo Hatt je na potovanju v Tuniziji doživel infarkt in v zgodbi, ki časovno in krajevno skače sem ter tja, izvemo, da mu popušča srce in torej čaka na nekoga, da umre in prejme njegovo srce. Bolj kot samo dogajanje avtor tako v ospredje postavlja filozofska vprašanja o življenju in smrti ter odnosu do njih, čakanju in fatalizmu, volji do življenja in odločitvah posameznika. Slednja knjigo, čeprav je napisana v času pred hitrim internetom in izdana v prejšnjem tisočletju, naredijo izjemno aktualno ter hkrati brezčasno.

Ajda Vodlan, Bukla 161

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...