Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Alžirske ženske v svojih sobanah

Assia Djebar
Alžirske ženske v svojih sobanah

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba LUD Literatura
Zbirka Stopinje
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7017-34-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Femmes d'Alger dans leur appartement
Leto izdaje izvirnika 1980
Prevod Ana Barič Moder
Spremna beseda Katja Zakrajšek
Urejanje Gaja Kos, Tina Kozin

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 13,5 cm
198 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
alžirsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zgodovinarka, pisateljica, pesnica, dramatičarka, filmarka in prevajalka Assia Djebar (1936–2015) se je rodila kot Fatima-Zohra Imalayène v alžirskem Cherchellu (eni od številnih antičnih Cezarej v Sredozemlju). V preko pol stoletja literarnega delovanja je ustvarila obsežen in raznovrsten opus, s katerim se uvršča med najvplivnejša severnoafriška literarna imena. Veliko se je ukvarjala z vprašanji jezika (alžirska jezikovna realnost obsega berberščino, narečno in klasično arabščino, francoščino), zgodovine in spomina, vselej prek arheologije zamolčanih in utišanih ženskih glasov, njihovih zgodb in izkušenj.

V izhodišču knjige Alžirske ženske v svojih sobanah (1980) se zastavlja vprašanje, kakšno je mesto žensk v alžirskem povojnem oziroma poosamosvojitvenem družbenem in političnem redu.

 

»Po mojem obstaja le en način, da se arabske ženske rešijo vseh blokad: govoriti je treba, brez prestanka govoriti o preteklosti in sedanjosti, se pogovarjati med seboj v vseh ginecejih, tistih tradicionalnih in tistih blokovskih. Se pogovarjati in gledati. Gledati ven, pokukati preko zidov zaporov! … Ženska-pogled in ženska-glas,« je nekoliko nerazumljivo dodala ter se porogljivo zasmejala …

Recenzija Bukla

Pisateljico, dramatičarko, scenaristko in filmarko alžirskega rodu Assio Djebar (1936–2015) v slovenščini že poznamo po njenem romanu Ljubezen, fantazija, sedaj pa je izšla še njena zbirka ohlapno povezanih kratkih zgodb Alžirske ženske v svojih sobanah iz leta 1980, v katerih avtorica tematizira položaj žensk v alžirskem povojnem oziroma poosamosvojitvenem obdobju. Osredotoča se na njihovo moč in dostojanstvo, pri tem pa si je avtorica za inspiracijo in osnovo vzela sliko, ki jo je leta 1834 narisal francoski romantični umetnik Eugène Delacroix, v njej pa prikazuje galantno sproščenost žensk v njihovih sobanah v prvi polovici 19. stoletja, kjer jim je kljub neprijazni družbeni situaciji uspevalo ohranjati svoje dostojanstvo. Assio Djebar z njenim opusom uvrščajo med najvplivnejša severnoafriška literarna imena.

Samo Rugelj, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...