Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Anonimna tehnologija

Andrej Tomažin
Anonimna tehnologija
19,00 € 19,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,57 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 3-7 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Povej naprej

Založba LUD Literatura
Zbirka Prišleki
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7017-31-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Andrej Hočevar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 14 cm
230 g
153 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Kaj je v času, ko je umetna inteligenca prerasla človeka, življenje pa neločljivo vpeto v enormne digitalne arhive, sploh še – človeško? Groza ali ljubezen? V kratkih zgodbah Andreja Tomažina multinacionalke zaposlene dobesedno mečejo skozi okna, svobodna volja pa je le še evfemizem za podatkovno rudarjenje in nezmotljivo strojno napovedovanje posameznikovih odločitev. Anonimna tehnologija je akceleracionistični miselni zajeb brez meja. Življenje je popolnoma omreženo, po futurističnih mestih strašijo gnusni homunkuli, nočne more puščajo otipljive sledove po mehkih gozdnih tleh. Toda to ni domačijski slešer, tehnološki porno ali postsemantična fantazmagorija. To so drzne miselne pospešitve sistemskih procesov neokapitalizma, ki ustvarjajo nemogoče motnje in povezave, človeško tkivo združujejo s strojem, tkivo zgodovine in prihodnosti pa spajajo v nemogoče objekte, ki razkrivajo iztrebljevalske, kiberpankovske matrice sveta s podivjano voljo. Resnica je ne nazadnje zgolj vprašanje programske kode, literarne nagrade pa se podeljujejo najčistejšemu algoritmu za popoln zločin umora teksta.

o avtorju

Andrej Tomažin (1988) je zaključil študij primerjalne književnosti in slovenistike na ljubljanski Filozofski fakulteti. Ukvarja se s pisanjem poezije in proze, oktobra 2014 je pri založbi Litera izšel njegov prvenec Stramorjevi koraki, svoje literarne izdelke pa je objavljal v revijah Dialogi, Mentor, Apokalipsa, Literatura ter v zbornikih Rukopisi in Lapis Histriae. Posveča se tudi glasbeni (Radio Študent, Odzven) in literarni (Mentor, Literatura, Radio Študent) kritiki.

Recenzija Bukla

Knjiga Andreja Tomažina prinaša devet kratkih zgodb, ki bralca ne puščajo ravnodušnega. To so zgodbe, ob katerih se bo zamislil nad prihod­nostjo, ki je pravzaprav že dolgo tu, česar se začne zavedati že v prvi zgodbi Izabela. Osamljenost, odtujenost, prepuščanje nižjim strastem, krutost … Nič lepega ni v tej podobi sveta: izpraznjena podoba brez človečnosti, srčnosti. Vse je prevzela tehnologija in odnosi so temu primerno neosebni. Ko odpove tehnologija, pridejo na dan najnižje človeške strasti in instinkti. Kaj pravzaprav človeku še preostane v dobi tehnologije, multinacionalk, kjer je le še sredstvo, ki še v literarni ustvarjalnosti tekmuje z računalniki in kjer so dovoljeni neetični medicinski poskusi z ljudmi? Zdi se, da v človeku ni ostalo dovolj ljubezni, da bi zmogel spremeniti razosebljen svet, v katerem živi.

Sabina Burkeljca, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...