Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Arabske zgodbe: antologija sodobne arabske kratke proze

Arabske zgodbe: antologija sodobne arabske kratke proze

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Sodobnost International
Leto izdaje 2005

Tehnične lastnosti
trda vezava
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
afriško leposlovje

Povej naprej

Recenzija Bukla

Začetniki moderne arabske literature so snov za svoje ustvarjanje črpali iz družbenih nemirov in konflikta vrednot, ki jih je povzročal vdor zahodnega, neislamskega sveta. Tako so tudi sodobne arabske kratke zgodbe različice vzorca, ki so ga Arabci (na oblikovni ravni) prevzeli od Evropejcev. Pa vendar se je zgodba v arabskem jeziku, ujeta v ozračje vsesplošnega pesimizma in fragmentacije pogledov na najnovejše dogodke (napad na Irak), razvila v nove oblike. V ospredje stopata simbolizem in še zlasti nadrealizem.
Arabske zgodbe so napisali pisatelji, ki so naši sodobniki, knjiga pa je nastajala v želji, da bi slovenski bralci dobili natančen vpogled v literarne, geografske, kulturne in zgodovinske posebnosti širokega arabskega sveta. V antologiji je daleč največ egiptovskih avtorjev, kar avtorica izbora utemeljuje z dejstvom, da so se pomembni premiki v razvoju žanra zgodili prav na bregovih Nila. Odlična uvodna zgodba nobelovca Naguiba Mahfouza pa s svojo trpkostjo pričujoči antologiji določa ton.

Eva Vrbnjak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...