Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Bog ne bo pomagal

Marko Pogačar
Bog ne bo pomagal
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba V. B. Z.
Zbirka Izbrana dela hrvaške književnosti
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6468-93-0
Naslov izvirnika Bog neće pomoći
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Jurij Hudolin
Urejanje Robert Bobnič

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 12,5 cm
260 g
160 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
hrvaško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Bog ne bo pomagal, zbirka kratkih zgodb, je delo Marka Pogačarja, ki je gotovo eno najvidnejših, kritiško pripoznanih in nagrajevanih imen s širšega regionalnega literarnega miljeja. Zbirka enajstih kratkih zgodb je avtorjev prozni prvenec, o katerem se je ob originalni izdaji govorilo, da je to literatura, ki v hrvaški književnosti ali celo širše nima primerjave. Za knjigo je Pogačar prejel nagrado Edo Budiša za najboljšo zbirko kratkih zgodb leta 2012.

Pogačarjeve zgodbe so nedvomen premislek o času tukaj in zdaj, ki mu ga je uspelo zajeti na idiosinkratičen, aktualen ter stilsko in konceptualno izviren način. Delo predstavlja prelom in prag, ki v zbirko in s tem tudi v slovenski literarni prostor vnaša nov čas in novo fikcijo.

Marko Pogačar je bil rojen leta 1984 v Splitu, do zdaj je objavil pet pesniških zbirk, tri zbirke esejev, potopis in zbirko kratkih zgodb. Je eno najvidnejših, najdejavnejših in najpotententnejših imen hrvaške in širše regionalne literarne scene. Kar dokazujeta tako mednarodna prepoznavnost in visoka kritiška priznanost, njegova dela so prevedena že v docela trideset jezikov, kot tudi novum njegovega ustvarjanja, vsebinsko in formalno. Deluje kot urednik pri različnih hrvaških založbah in v različnih medijih objavlja kritiška, esejistična in publicistična besedila. Za svoja dela je prejel številne nagrade – nagrado navrh jezika za najboljši pesniški rokopis; nagrado kvirin za najboljši prvenec 2006; nominacijo za nagrado kiklop za najboljšo pesniško knjigo 2007 in 2013; nagrado Zvaneta Ernje za najboljšo esejistično zbirko 2011 in nagrado Eda Budiše za najboljšo zbirko kratkih zgodb leta 2012, pričujočo Bog ne bo pomagal. V slovenščino je do zdaj v celoti prevedena zgolj pesniška zbirka Predmeti, je pa Pogačar v tukajšnjem prostoru objavljal v literarnih revijah Literatura, Apokalipsa in IDIOT.

Recenzija Bukla

Zdi se, da je v Pogačarjevo pisanje (tokrat gre za kratko prozo) mogoče vstopiti na najrazličnejše načine. Čeprav se ga drži oznaka postjugoslovanskega pisca, pa je obenem (preveden je v nekaj deset jezikov) zanimiv tudi v širšem prostoru, in čeprav se lahko strinjamo, da imamo opraviti s kratko prozo, je vendarle zaznati tudi povsem pesniške prelome v jeziku na eni strani ter izrazito idejno sledljivost na drugi (slednje bi morda pripisali esejistiki). Kljub temu da je možna vstopna točka filozofija (kar v spremni besedi dobro prikaže Robert Bobnič), je zbirka izrazito zanimiv literarnovedni primer. Najmanjši skupni imenovalec lahko najdemo v odnosu do modernizma, ki je povsem razprl ustvarjalne možnosti, pa naj bo forma še tako toga (slednja tudi pri Pogačarju ni nič nenavadnega), a se tega vendarle (pre)redko zavedamo. Avtor pa se in to tudi dodobra izkoristi.

Aljaž Krivec, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...