Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Brskanja -36%

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-277-094-5
Spremna beseda Aljoša Harlamov
Urejanje Jelka Ciglenečki

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 13,5 cm
380 g
244 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Kaj se skriva v pozabljenih škatlah s pismi, v zgodovinskih arhivih, v zmedeni zavesti dementnega starčka, ki poimenuje miško z imenom umrle žene? Kako zgodovina, zgodbe prednikov vplivajo na našo prihodnost? Se sploh še zavemo absurdnosti naše sedanjosti, ko gledamo televizijska poročila, solzave filme? Brskanja ne pristanejo na instant rešitve, raje odstrejo paleto najintimnejših, najglobljih človeških čustev. Zbirka kratkih zgodb je tesno povezana celota, mozaik, ki vsebuje najboljše lastnosti pisave Vinka Möderndorferja: bralec bo začutil utrip krvi, ki teče po žilah junakov, toplino, odpuščanje, prefinjeno družbeno kritiko.

"Virtuozen omnibus zgodb o posameznikovem spopadanju s preteklostjo, ki ga vleče k tlom, in z osamljenostjo, ki ga dviguje v zrak."
– Aljoša Harlamov

Recenzija Bukla

»Iskrenost je merilo, koliko si upamo pogledati vase. Umetniki moramo brskati globlje,« je avtor odkrival ozadje Brskanj, dvanajste knjige kratkih zgodb. Zaznamujejo jih osamljenost, staranje, ljubezen, nesreče, spominjanje. Z melanholijo in občutljivostjo opazuje in spremlja svoje junake. Ne sodi in ne razlaga. Že uvodna, Božična, zgodba da ritem knjigi. Osamljen moški preživi božični večer s televizorjem in se z njim pogovarja. Pogovarja se tudi z dolgolasim moškim, oblečenim v belo, ki ni edino namišljeno bitje v kratkih zgodbah. Avtor pravi, da nas nekatere zgodbe, dogodki počakajo, se vmes vračajo, tudi poniknejo. Slej ko prej pa pridemo tudi do točke, kjer »vedno nekje nekdo za nekom pospravlja obleke«. Zgodbe naših prednikov so tudi naše, pomembno je, da jih spoznamo, odkrijemo in pridemo do spoznanja, četudi brutalnega. V Brskanjih je erotike manj kot v prejšnjih zgodbah, toda povsem ji ne more uiti. »Ljubezen se zgodi šele takrat, ko spregovori kemija,« je eden od zapisov, kar sledi je več kot zgolj opis kemijske reakcije med dvema telesoma. Kljub nekaterim podobnostim si liki niso podobni in niso premočrtni. Konci so odprti, so to začetki novih kratkih zgodb? Ne vem, vsekakor pa puščajo odprta vrata upanju.

Jedrt Jež Furlan, Bukla 115

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...