Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Če je to sreča

Adolf Muschg
Če je to sreča
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Nova revija
Zbirka Samorog
Leto izdaje 2010
ISBN 978-961-6580-73-1
Naslov izvirnika Wenn es ein Glück ist – Roman
Leto izdaje izvirnika 2008
Prevod Amalija Maček, Anja Uršič
Spremna beseda Vesna Kondrič Horvat
Urejanje Niko Grafenauer

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 15 cm
510 g
225 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
švicarsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Adolf Muschg (1934) je najeminentnejši predstavnik švicarske književnosti v nemščini in hkrati eden izmed najvplivnejših in najuglednejših pisateljev v nemškem govornem prostoru nasploh. Je tudi prepoznaven kulturno-politični glas zunaj meja svoje domovine. V svojih delih obravnava probleme svojega časa in se nanahno odziva na najpomembnejša in aktualna vprašanja časa, pri čemer poziva k ustvarjalnemu sodelovanju in kritičnemu razmišljanju. Je pa tudi neizprosen opazovalec najglobljih človeških vzgibov, ki jih neprizanesljivo razgalja in opisuje z mikroskopskim pogledom. Slovencem se je vtisnil v spomin kot nagrajenec Vilenice leta 1995, ko je prejel nagrado za eminentno sodobno različico srednjeveškega Parzivala v romanu Der rote Ritter (Rdeči vitez).

Leta 2008 je založba Suhrkamp, ki ji je bil Muschg zvest dolgih 35 let, pod naslovom Če je to sreča in s podnaslovom: Ljubezenske zgodbe iz štirih desetletij ponovno izdala 23 najlepših zgodb iz štirih desetletij njegovega ustvarjanja, izbranih iz prejšnjih zbirk, nastalih v letih 1964–2002, in vse izmed pričujočih zgodb v tej knjigi, razen Veselo je cigansko življenje, so objavljene tudi tam.

Že podnaslov nakazuje temo, ki Muschga nenehno zaposluje in prevladuje tako v teh zgodbah kot tudi v romanih: ljubezen. Ljubezen, ki je vse prej kot to in te zgodbe mnogo bolj govorijo o nezmožnosti ljubezni, o neizpolnjenosti in o nedosegljivosti, o odtujitvi, o zapuščenosti, o blaznosti in smrti.

Ne glede na to, ali je kraj dogajanja Japonska, bolnišnična soba, pusta pokrajina, hotel ali celo krematorij, povsod Muschg preko ljubezni pravzaprav preizkuša nečloveškost družbenih razmer, govori o sprevrženih odnosih, zato v zgodbah ne manjka psihološko subtilnih opisov situacij.

V pričujočih zgodbah, konkretizacijah teh situcij, so si tako figure v nekaterih potezah zelo podobne: so nesrečne, odtujene, imajo čudne obsesije, zlomljena srca, se počutijo krive in trpijo zaradi izgube, so po navadi vržene iz utečenega ritma, so nesposobne komuniciranja in prav zato se ljubezen, ki jo pogosto evocira naslov zgodbe, nemalokrat manifestira kot neljubezen, kot nesrečen poskus vzpostavljanja kontaktov ali celo kot bolezen. V kratkih zgodbah gre torej za ljubezen v njeni najbolj zmešani ali celo deformirani obliki, za krivdo, nemoč, neuspeh, revolt, nasilje …

Recenzija Bukla

Adolf Muschg spada med najbolj znane sodobne v nemškem jeziku pišoče švicarske avtorje. Bil je nagrajenec festivala Vilenica (1995), v slovenščini pa sta leta 1996 izšli zbirka kratkih zgodb Prstan in roman Albisserjev razlog. Če je to sreča je izbor kratkih zgodb z ljubezensko tematiko, ki jih je avtor napisal v več kot štiridesetih letih. Zgodbe, v katerih je ljubezen pogosto sinonim za odtujenost, osamljenost, nesrečo in nezmožnost komunikacije, med drugim opisujejo dogovorjeno poroko na Japonskem (Astuko se mora poročiti), smrt siamskih dvojčkov (Konec mučenja živali), dedkov obisk v bordelu (Dedkovo majhno veselje), obisk pri maminem potencialnem možu (Obisk v Švici) in strastno ter hkrati usodno ljubezensko razmerje (Duende). Z neprizanesljivostjo pri opisovanju različnih človeških čustev in zgoščenim slogom pisanja avtor v ljubezenskih zgodbah poudarja predvsem (ne)zmožnost realizacije ljubezni, njeno usodnost in nepredvidljivost.

Majda Peklaj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...