Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Deset zgodb o kajenju

Stuart Evers
Deset zgodb o kajenju
21,49 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-241-856-4
Naslov izvirnika Ten Stories about Smoking
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Lili Potpara
Urejanje Bronislava Aubelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
270 g
214 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Rdeča nit zbirke kratkih zgodb je kajenje. Vendar ne gre za hvalnico cigareti, skozi zgodbe se bolj kot cigaretni dim vijejo žalost, osamljenost, obžalovanje in hrepenenje. Poročne priče v Las Vegasu, ki odide s fantovščine in se znajde v skrivnostnem kazinu sredi puščave, kjer se zdi, da je čas obstal, in tam naleti na kadilca, ki ležerno izpihuje dimne like ter v svojo pripoved vplete prenekatero življenjsko modrost; moškega, ki ga po smrti staršev izdelava družinskega drevesa popelje na pot iskanja sorojencev, za katere sploh ni vedel, da obstajajo; ranjene ženske, ki na obisku pri premožnem bratu začne verjeti, da bo lahko pustila za seboj svoje izpraznjeno življenje v zakajeni garsonjeri; žene, ki prevzame nase breme krivde ljubljenega moža ... Zadnja zgodba je poklon mojstru kratke zgodbe Raymondu Carverju.
Evers z občutljivim očesom za podrobnosti in notranja psihološka stanja v minimalističnem slogu izpisuje svet osamljenosti, neprilagojenosti, upanja in zamujenih priložnosti.

Recenzija Bukla

Kajenje so s posebnim zakonom marsikje sicer pregnali iz javnih prostorov, vsekakor pa ni zakona, da bi ga lahko pregnali tudi iz literature. Cigarete in vse, kar je (in je lahko) povezano z njimi, si je za rdečo nit svojega literarnega prvenca izbral mlad angleški avtor (1976), sprva knjigotržec in urednik, ki pa se sedaj preživlja kot pisatelj in literarni kritik. Pričujoča zbirka kratkih zgodb je izšla leta 2011 in prejela nagrado London Book Award, v njej pa se kajenje in cigarete pojavljajo v različnih, včasih bolj prikritih, včasih pa osrednjih motivnih oblikah. Od poročne priče v Las Vegasu, ki odide s fantovščine in se znajde v kazinoju sredi puščave, ki se zdi kot iz drugega časa, saj je tam kadilec, ki umetelno izpihuje dimne like in filozofira, do samotnega in introvertiranega programerja, ki redno tedensko nakupovanje ilegalne šteke cigaret izkorišča za postopno približevanje ukrajinski prodajalki Coco (Coco kot Chanel, ne kot klovn). Da o zadnji zgodbi, ki govori o zadnji cigareti in je poklon mojstru Raymondu Carverju niti ne govorimo. Življenje, kot ga pišejo cigarete.

Samo Rugelj, Bukla 104

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...