Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Dobra družba

Zgodbe o prevozih
Ana Svetel
Dobra družba

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba LUD Literatura
Zbirka Prišleki
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7017-50-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Urejanje Andrej Hočevar

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 14,5 cm
350 g
162 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Srečanja v teh kratkih zgodbah se mogoče zdijo naključna, vendar so lahko toliko bolj usodna. Neznanci, ki prihajajo iz bolj ali manj različnih življenj, imajo za kratek čas vsaj skupni cilj. A na vožnji do tja jih čakajo še priložnosti in izzivi, hipna zbliževanja in razhajanja, predvsem pa tišine, ki jih je treba nekako zapolniti, in premolki, ki o njih razkrijejo še največ. Ana Svetel je mojstrska opazovalka, ki v zgodbah z duhovitimi zapleti in zasuki izriše presenetljivo natančen portret sodobne družbe.

o avtorici

Ana Svetel (Maribor, 1990) je zaposlena kot mlada raziskovalka na Filozofski fakulteti v Ljubljani, študijsko jo zanimajo socialni in kulturni vidiki svetlobe, teme in vremena na Islandiji. Leta 2015 je pri LUD Literatura izšla njena pesniška knjiga Lepo in prav, ki je bila nominirana za najboljši prvenec in ponatisnjena. Jeseni 2019 ji pri isti založbi izide kratkoprozna zbirka o prevozih. Občasno piše tudi za druge medije. Rada ima klasično glasbo, morje in delo.

Recenzija Bukla

V prvi kratkoprozni zbirki Ane Svetel (do sedaj je objavila zbirko poezij Lepo in prav) se srečamo z zgodbami o prevozih, kjer se za kratek čas (in delitev stroškov) v istem avtomobilu znajdejo neznanci. V njih se spoznavajo ljudje, ki se drugače ne bi in si delijo svoj osebni prostor in čas, odvisno od oddaljenosti od kraja A do B. Če ste že kdaj potrebovali tak prevoz, potem si lahko predstavljate, da se v takih situacijah lahko zgodi vse mogoče.
Avtorica je z raznolikostjo prigod in protagonistov ter sočnim pripovednim jezikom poskrbela, da ritem branja nikakor ne upada. S tem je dosegla, da se delo v javnosti predstavlja, kot nekakšen prerez ali ogledalo družbe, saj se v njem srečujemo z nevoščljivostjo, pohlep­nostjo, ignoranco, na drugi strani pa tudi z iskrenostjo, srčnostjo in radodarnostjo. Značilnosti slovenskega okolja se tako ­prepletajo s čisto ­univerzalnimi temami, kot so ljubezen, smrt, ­odraščanje, ­bolezen, prijateljstvo in druge. Tako kot je uporaba prevoza v realnem življenju pogosto loterija, je tudi v zgodbah podobno – neznanci pristanejo skupaj in nato morajo nekako zapolniti tišino vozečega avtomobila. Ana je večkrat tudi sama uporabila »prevoze« in bila pri tem kot etnologinja aktivno udeležena pri opazovanju svojih sopot­nikov. Sicer same zgodbe ne temeljijo na res­ničnih dogodkih, vendar so s svojo slučajnostjo in čisto prepričljivostjo videti, kot da so resnične (razen zgodbe Nevidna, ki vsebuje fantastične prvine). Najboljše pri njih pa je, da presenetijo s svojimi konci, ki so večkrat nepričakovani. In ravno to nas kot bralce navduši. Le kdo rad bere zgodbe, za katere je jasno, kako se bodo končale? Naj vam ne bo žal vzeti zbirke v roke, saj je knjiga po obsegu ravno pravšnja za čas, ki ga po možnosti preživite na poti.

Urška Bračko, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...