Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Don Camillo in Peppone 1

Prvih 50 zgodb
Giovannino Guareschi
Don Camillo in Peppone 1
19,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-278-088-3
Naslov izvirnika Tutto don Camillo
Podnaslov izvirnika Volume primo
Prevod Vasja Bratina
Spremna beseda Vasja Bratina
Urejanje Ivan Mohar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21,5 x 12 cm
330 g
344 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Giovannino Oliviero Giuseppe Guareschi je eden najbolj znanih in tudi najbolj prevajanih italijanskih pisateljev, ki je zaslovel v svetu zlasti s satiričnimi zgodbami o don Camillu in Pepponeju. V njih se na prijeten in lahkoten način izraža njegov brezkompromisen spopad z vsem, kar je opazil gnilega v tedanji družbi. Tako je na primer kot eden najvidnejših italijanskih katoliških intelektualcev sicer podprl povojno De Gasperijevo krščansko demokracijo, vendar ga to ni oviralo, kadar je bilo potrebno izreči kritično besedo o zgrešenih potezah. Pomenljivo je, da je papež Janez XXIII., ki je Guareschija izredno cenil, povabil tega mojstra peresa k sodelovanju pri pripravi prenovljenega katoliškega katekizma, čeprav on povabila ni sprejel, ker se za to ni čutil zadosti podkovan.

Guareschijeva iskriva satira je več kot aktualna tudi danes, saj je pisana tako, da v vsakem času drži ogledalo družbi. Prvih petdeset zgodb prihaja med nas v odličnem prevodu Vasja Bratina.

Recenzija Bukla

Guareschi (1908– 1968), italijanski novinar in humorist, je najbolj znan prav po svojem liku don Camillu. Camillo je razboriti duhovnik, ki se z levičarjem Pepponejem stalno zapleta v raznovrstne retorične ter tudi drugačne komične prepire. Guareschi je prvo zgodbo o njem objavil leta 1946, končni rezultat pa je lepo število zgodb, ki so potem izšle v kar nekaj knjigah. Že prva je reprezentativna po svoji vsebini: don Camilla po gromki pridigi v temi nekdo mahne s palico, zato se Camillo posvetuje z Jezusom, kaj storiti, ta pa je odločen, da je pač treba odpustiti. Čez dva meseca pride na spoved Peppone, prizna, da ga je udaril on, Jezus pa Camillu ne dovoli, da bi nanj položil roko, zato ga ta za povračilo brcne. In so vsi zadovoljni. Pričujoča knjiga prinaša prvih petdeset zgodb, v katerih ponekod nastopata skupaj, spet drugod pa vsak posebej. Žlahtni italijanski humor v prevodu Sovretovega nagrajenca.

Samo Rugelj, Bukla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...