Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Don Camillo in Peppone 6

Giovannino Guareschi
Don Camillo in Peppone 6

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-278-362-4
Naslov izvirnika Tutto don Camillo
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Dean Rajčić
Urejanje Alenka Veber

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
530 g
505 strani
Tip knjige
humor, satira, parodija
Kategorije
leposlovje > kratka proza
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Če smo se pred pol stoletja pri branju Don Camilla muzali ob dogodivščinah med duhovnikom in komunistom, ko so v »samoupravni« Jugoslaviji preganjali celo politične »vice«, gre danes na eni strani za kulturnozgodovinsko skico, na drugi strani pa za hudomušno lahkotno branje z literarno težo. V teh zgodbah, od katerih marsikatera temelji na resničnih dogodkih, se na prijeten in lahkoten način izraža Guareschijev brezkompromisni spopad z vsem, kar je opazil gnilega v tedanji družbi.

Kdor je z užitkom prebral prvih pet knjig Guareschijevih zgodb (prva je pri Celjski Mohorjevi družbi izšla leta 2013, druga leta 2014, tretja leta 2015, četrta leta 2016, peta leta 2017), bo seveda tudi sedaj pričakoval sočno in zabavno branje. In ne bo se zmotil. Res pa je, da so med šaljivimi tudi presneto resne zgodbe o življenju ljudi s Padske nižine, začinjene z duhovitim odnosom med katoliškim župnikom in »rdečim« županom. To so zgodbe, pisane s srcem. »Srce sicer ne razmišlja, vendar je včasih močnejše od možganov,« pravi don Camillo v enem od pogovorov z Jezusom. Iz obširnega opusa 346 zgodb nas bo šesta knjiga poučevala in zabavala s petinštiridesetimi novimi peripetijami obeh glavnih akterjev.
Guareschijeva iskriva satira je več kot aktualna tudi danes, saj je pisana tako, da v vsakem času drži ogledalo družbi, dokaz tega pa je, da je v Italiji v zadnjem desetletju izšlo več zbirk posameznih Guareschijevih zgodb z obširnimi komentarji uglednih literarnih kritikov. Skratka, videti je, da je šele več kot pol stoletja po njihovem nastanku prišlo do širšega zavedanja globine njihove sporočilnosti.

O avtorju
Giovannino Oliviero Giuseppe Guareschi, italijanski pisatelj, novinar, satirik, humorist in karikaturist, se je rodil 1. maja 1908 v Fontanellah di Roccabianca na območju Parme. Njegova mati Lina Maghenzani je bila osnovnošolska učiteljica, oče Primo Teodosio Augusto Guareschi pa je bil trgovec s tehničnim blagom. Ko je bil star šest let, se je družina preselila v Parmo, kjer je končal osnovno šolo. Sprejet je bil v tamkajšnji kolegij Maria Luigia in bil vpisan na kraljevo gimnazijo Romagnosi, vendar je njegov oče leta 1925 zašel v finančne težave, zaradi katerih je Giovannino maturiral šele leta 1928, torej pri dvajsetih letih. Še istega leta je dobil delo korektorja pri dnevnem časopisu Corriere Emiliano, obenem pa je za tednik La Voce di Parma pisal članke in pesmi, risal karikature in delal kot pomožni učitelj v omenjenem kolegiju. Umrl je 22. julija 1968. V svetu je zaslovel zlasti s satiričnimi zgodbami o don Camillu in Pepponeju. Guareschi spada med najbolj priljubljene in prodajane italijanske pisatelje in ga od vseh še danes tudi najbolj prevajajo, v Brescello, mestece, kjer so so snemali filme o don Camillu in Pepponeju in kjer stoji temu posvečen muzej, pa pride še vedno vsako leto na desettisoče obiskovalcev.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...