Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Drag šov

Uršul'a Kovalyk
Drag šov
22,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-282-124-1
Naslov izvirnika Travesty šou
Leto izdaje izvirnika 2005
Prevod Andrej Pleterski
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
280 g
153 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovaško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V žarišču 17 kratkih zgodb je notranji svet širokega spektra junakinj, neredko v odnosu do moža, ljubimca, očeta, neznanca, katerih resnični, pristni jaz se iz stvarnega sveta prestavlja v svet sanj, videnj, fantazij, kar jim omogoča, da podvomijo o konstrukciji stvarnosti, jo naredijo znosnejšo.
Zgodbe intimno osvetljujejo 70. in 80. leta na Slovaškem kot tudi današnjo družbo v primežu nebrzdanega potrošništva – skozi tajne, nadnaravne notranje svetove, spolnost in telesa mlajših in starejših žensk, v katerih se edino lahko uresničujejo. Otopele ali obupane like dramijo tvegana stanja na meji med sanjami in stvarnostjo, ki jih avtorica neprizanesljivo gradi z nenadnimi ironičnimi, celo igrivimi zasuki.
Zbirko s slogovno disciplino zaznamuje predvsem medspolno poudarjen pripovedni angažma in izostrena subjektivnost karakterizacije, skozi katero se bralec poglablja v mistične prostore ‘ almodovarskih’ žensk, njihove misli, stiske, hrepenenja, samoto.

Uršuľa Kovalyk (1969) je doslej napisala štiri prozne knjige in šest gledaliških iger. Njena kratka proza je prevedena v številne jezike. S svojim zadnjim delom se je uvrstila med finaliste prestižne nagrade Anasoft litera in zanj prejela nagrado 22. mednarodnega knjižnega sejma Bibliotéka v Bratislavi za najboljše delo slovaške avtorice.

Recenzija Bukla

Prvi prevod slovaške pisateljice prinaša 17 kratkih zgodb prav toliko različnih žensk in usod. Vsem pa je skupno to, da so protagonistke ujete v primež dolgočasnega in utrujajočega vsakdana. Zveni znano? Bržkone, vendar je zanimivejše, kako mu skušajo vsaj za hip ubežati. V eni bolj divjih eskapad 60-letna Ágnes, ki je »mladost preživela v senci železne zavese in najlepša leta zapravila v vrsti za banane«, nekega večera namesto v svojo bleščečo kopalnico vstopi v bujen pragozd, v drugi beremo o S/M-predstavi v cirkusu, ki vznikne iz noči. Edino, kar ženske še lahko prebudi ali jim naredi življenje znosno, je pobeg onkraj – v sanje, privide, fantazije. In ravno tu se pokaže vsa avtoričina odlika; v preigravanju različnih tem in presenetljivih pripovednih zasukov. Enkrat se zgodb loteva z veliko mero sarkazma in humorja, spet druge so prekleto žalostne, tretje samo odbite, četrte erotične ... še dobro, da se zbirka konča z naslovno Drag šov, eno lepših rahločutnih zgodb o ljubezni in starosti. Dobro zato, ker daje upanje.

Kristina Sluga, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...